Заплахи

Европа е изправена пред нова епидемия – палежи на телеком мачти

Владимир Владков

Липсата на каквито и да е доказателства и противоречията със законите на физиката не спряха бързото разпространение на вярванията, че именно 5G пренася коронавируса.

Шефът на Vodafone Ник Джефри написа следното в своя профил в LinkedIn: "Много е разочароващо да науча, че подпалвачи все още атакуват нашите мачти за мобилни телефони - досега те са 20. Един от сайтовете, атакувани през уикенда, осигурява мобилната свързаност на болницата Найтингейл в Бирмингам. Сърцераздирателно, че семействата не могат да бъдат до леглото на близките си, които са критично болни. Още по-разстройващо е обаче, че дори малкото утешение на телефонен или видеоразговор може да им бъде отказано заради егоистичните действия на няколко заблудени привърженици на конспиративните теории. "Изгарянето на мачти означава повреда на важна национална инфраструктура. На практика това означава, че семействата не могат да се сбогуват с любимите си хора; а трудолюбивите лекари, медицински сестри и полицаи, не могат да се обадят на децата, партньорите или родителите си за успокояващ чат.
Подпалвачи, моля, помислете какво правите и спрете. Представете си, че в болницата можеше да бъде вашата майка или баща, вашата баба или дядо. Представете си, че не можете да ги видите или да ги чуете последен път. Всичко, защото сте се хванали на въдицата на опасна лъжа. Няма абсолютно никаква връзка между 5G и коронавирус. Няма научно обосновани доказателства, че 5G е вредно за човешкото здраве. Прочетете доказателствата сами на https://lnkd.in/eFay34m
"

Първите подобни инциденти във Великобритания бяха в Ливърпул, но те бързо се разпространиха към Бирмингам, Източен Лондон и Белфаст. Подобно на самия коронавирус, този слух не зачита границите, а премина и към Белгия и Холандия. Достигна дори до Кипър, но засега склонността да се палят мачти от мобилната мрежа е ограничена до Европа.

Преминаваме през безпрецедентен за повечето хора глобален хаос и много се изкушават да потърсят някаква причина и смисъл в този хаос. Хората с естествена склонност да свързват всичко, което се случва, с някакъв грандиозен план, неизбежно ще бъдат примамени от онези, които си изкарват прехраната си от това. Има няколко фаворити в това.

Дейвид Айк например споделя някакво видео от 2015 г. на д-р Девра Дейвис, "разкриващ истината за мобилните телефони и безжичните излъчвания" Айк Ике може би е бил объркан от факта, че свойствата на кислород за абсорбция на 60 GHz вълни са сравнително високи, но това се отнася до факта, че кислородът поглъща вълните, а не обратното. Ето защо диапазонът от 60 GHz имат много по-лоши характеристики за разпространение.

Няма съмнение, че вандализмът на мобилните мачти, много от които дори не са надградени до 5G, е напълно неоправдан и, както каза Ник Джефри, активно вредят на общата борба с вируса. Всеки, който го прави, трябва да бъде преследван, разбира се, но не можете да спрете ирационалните хора да вярват в ирационални неща. Но на лошата информация трябва да бъдат противопоставяни а доказателства, контрааргументи и изтъкване на връзката причина и следствие.

Още по темата: Чуйте епизод 15 на технологичния подкаст ICTalks "5G мрежите - опасни или безопасни?"
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X