Заплахи

Хакерите ще експлоатират 5G, прехвърлящи потоци към Wi-Fi

Владимир Владков

5G мрежите вече започват да навлизат и мобилните оператори ще започнат да прехвърлят данни и разговори към Wi-Fi мрежите, за да пестят пропусквателна способност, като пропуски в този процес ще позволят на хакери да компрометират сигурността, твърдят изследователи от лабораторията Threat Lab на WatchGuard Technologies.

Изследователите смятат, че нападателите ще откриват нови уязвимости, за да спечелят достъп до гласа и данните в 5G телефоните, които ще бъдат задействани в мрежите. WatchGuard прогнозира, че през 2020 г. една четвърт от всички пробиви ще бъдат извън периметъра. Компанията добавя, че дистанционната работа може да увеличи продуктивността на служителите и да намали стреса им, но мобилният персонал често работят без мрежова периметрова защита и мобилните устройства могат да не разпознаят белезите на фишинг атаките и други заплахи към сигурността.

"Тъй като 5G ще се разпространява и в големи обществени зони като хотели, търговски центрове и летища, информацията за гласа и данните на потребителите в техните мобилни устройства се обменя както с радиокулите, така и с точките за Wi-Fi достъп, заяви главният технически директор на WatchGuard Кори Нахрайнър, - Мобилните устройства имат вградена интелигентност за автоматично и прозрачно превключване между клетъчни и Wi-Fi мрежи, но изследователите по сигурността вече са разкрили недостатъци в този процес на прехвърляне и е много вероятно през 2020 г. тази голяма основна уязвимост (5G към Wi-Fi) да бъде експлоатирана."

WatchGuard съветва екипите по сигурността и ИТ да се уверят, че прилагат защита извън мрежата за служителите и че всеки лаптоп или устройство, който напуска офиса, има пълен набор от услуги за защита, включително локална защитна стена, разширена защита от злонамерен софтуер, DNS филтриране, криптиране на диска и многофакторна автентификация.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X