Широколентов Достъп

VIVACOM избра Nokia за партньор в развитието на своята 10Gbps оптична мрежа

Владимир Владков

VIVACOM планира да разшири предлагането на скорости до 10 Gbps в оптичната си мрежа, като през тази година сериозно ще увеличи покритието на модерната технология. Основен партньор в развитието на високоскоростния широколентов достъп ще бъде Nokia и нейните решения XGS-PON, съобщиха от телекома.

Всъщност сделката е сключена на ниво United Group, като групата планира да инвестира над 500 милиона евро за период от 5 години, за да осигури най-бързите и надеждни широколентови интернет услуги на настоящите си и бъдещи пазари, на които оперира. Инвестицията включва телекомуникационните оператори в групата - VIVACOM, SBB, Telemach и Nova.

Партньорството с Nokia ще позволи на United Group да разгърне потенциала на 10Gbps свързаност, базирана на технологията XGS-PON. Компанията ще увеличи скоростите в изградените вече оптични мрежи на фиксираните оператори в портфолиoто си и ще разшири покритието им в изцяло нови градове и области. По този начин ще даде достъп до 10Gbps услуги на милиони частни и бизнес клиенти в Югоизточна Европа, допълват от групата.

Nokia ще предостави и Wi-Fi оборудване за висококачествена безжична интернет връзка в дома, включително за дистанционна работа, игри, онлайн телевизия, поточни видео услуги и изтегляне на съдържание на множество устройства. Други функции позволяват наблюдение в реално време на вътрешни мрежи и по-нататъшна оптимизация на Wi-Fi настройките в цялата мрежа.

"Като водещ телеком в региона, обслужващ пазар от 40 милиона души United Group се ангажира да инвестира в най-модерната технология, за да достави на своите потребители най-иновативните продукти и услуги и най-доброто клиентско изживяване, заяви Желко Батистич, вицепрезидент "Технологии" на United Group. - Помагаме за осигуряването на дигиталното бъдеще на Югоизточна Европа, като гарантираме, че нашата мрежа от следващо поколение - вече най-голямата в региона - е готова да посрещне бъдещите нужди на нашите потребители както у дома, така и на работните места", допълва той.

"Очакваме с нетърпение да работим заедно върху новата фаза на растеж на United Group като предпочитан доставчик на оптична свързаност. С нашето решение за FTTH и Wi-Fi можем да осигурим високоскоростна, надеждна мрежова инфраструктура и несравнимо домашно Wi-Fi изживяване, което ще отговори на нуждите на абонатите на United Group днес и в бъдеще", обяснява вицепрезидентът на Nokia Санди Мотли, който е и генерален мениджър на бизнес поделението за фиксирани мрежи.

"За VIVACOM развитието на оптичната мрежа е един от приоритетите в компанията. Убедени сме, че с такава сериозна инвестиция от страна на United Group и с високия професионализъм и технологични достижения на Nokia, ще успеем да разгърнем широколентовата си инфраструктура по най-добрия възможен начин. И ще осигурим на потребителите си високоскоростна и висококачествена свързаност, каквато очакват от нас", коментира Андраш Пали, който е главен технически директор на VIVACOM от 1 март т.г.

United Group развива дейност в осем държави в Югоизточна Европа и има приблизително 11 милиона потребители и общо 12 500 служители.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X