Мобилни Услуги

ЕК удължава действието на правилата за роуминг с 10 години

Иван Гайдаров

Европейската комисия (ЕК) предложи разширяване и подобряване на регулацията, позволяваща на гражданите да използват роуминг, без да им бъдат налагани допълнителни такси, когато пътуват на територията на блока. Настоящата договорка изтича през 2022 г., а комисията иска да разшири действието ѝ с още десет години.

От ЕК са категорични, че този ход е важен, за да може съюзът да се подготви за бъдещето, в което несъществените пътувания няма да бъдат ограничавани, както е в момента. Предложеният регламент обхваща периода от 2022 до 2032 г. и също така ще осигури "по-добри роуминг услуги за пътуващите".

Последната цел ще бъде постигната чрез осигуряване на правото на потребителите да имат еднакво качество и скорост на мобилната връзка както в собствената си страна, така и в чужбина, където са налични еквивалентни мрежи.

Освен това новите правила имат за цел да осигурят ефективен достъп до спешни услуги, включително подобряване на информираността относно алтернативните средства за хората с увреждания и повишаване на информираността на потребителите относно възможните такси от използването на услуги с добавена стойност, когато са в роуминг.

Устойчив за операторите

Въведените през юни 2017 г. разпоредби за роуминга премахнаха потребителските такси за използване на мобилни данни в страните от ЕС. Според цитирано от ЕК ново проучване почти 170 милиона граждани са се възползвали от това от тогава до сега. От комисията добавят, че в средата на 2019 г. използването на роуминг на данни се е увеличило 17 пъти в сравнение със същия период на 2016 г., преди премахването на допълнителните такси.

От ЕК поемат и ангажимент новите правила да продължат да бъдат "устойчиви за операторите", като разглеждат намаляването на таксите за роуминг и на едро. "Ценовите граници между операторите са определени на ниво, което им позволява да възстановят разходите си за предоставяне на роуминг услуги", добавят от ЕК.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X