Телеком Услуги

Глобалните облачни приходи на телекомите ще нараснат до $29.3 млрд. през 2025 г.

Владимир Владков

Глобалните облачни приходи на телекомите ще нараснат до $29.3 млрд. през 2025 г., при около $8.7 млрд. през 2020 г., което означава 5-годишен средногодишен темп на растеж (CAGR) от 27%. "Облачният" растеж на телекомите ще бъде стимулиран основно от инвестициите им в облачна инфраструктура като виртуални мрежови функции (VNF), управление и оркестриране на мрежите (MANO), вградени облачни функции (CNF). До 2025 г. пазарът на телеком облачни услуги ще стане $10 млрд. в Северна Америка, $9 милиарда в Азия и Тихоокеанския регион и $8.2 млрд. в Европа, прогнозира анализаторската фирма ABI Research в новата си бяла книга.

Въвеждане на облачна среда в телекомуникационния бизнес пейзаж води и до някои промени във веригата на стойността. Например, телекомуникационните компании получават втора опция за разгръщане на телекомуникационен облак - подходът с множество доставчици, при който различните доставчици на мрежово оборудване отговарят за различните компоненти от телекомуникационната мрежа. "Въпреки че този подход предоставя някои предимства, като например избягване на "заключването" към един определен доставчик, той изисква съществена координация на усилията, не само чрез стабилна управляваща система MANO, но и между заинтересованите страни по време на някои ключови фази от внедряването на телекомуникационния облак, като например при проектирането и планирането", обяснява Кангруи Линг, анализатор на 5G Core и Edge Networks в ABI Research.

Друга тенденция в 5G ядрото и периферията на мрежите е подчертана в бялата книга. 5G мрежовите разрези (виртуални мрежи) ще създадат пазар за приблизително $8,9 милиарда до 2026 г. при CAGR темп от 76%. "Това може би ще доведе до спад на приходите от услуги на операторите. Но те продължават да притежават силни мрежови активи, а именно ниска латентност, достъп до последната миля и възможности на опорната мрежа", посочва Дон Алуша, старши анализатор в ABI Research. Но за по-широката индустрия "улавянето" на нови възможности за растеж ще варира в съответствие с инициативите за дигитализация и готовността им да се възприемат нови технологии като 5G опорни мрежи и принципа за "родени" в облака услуги. И обратно, хипермащабни компании като Microsoft и Amazon осъзнават тази динамика и се позиционират със специфични за телекомуникациите решения като Amazon Web Services (AWS) Wavelength и Microsoft Azure Edge Zones, особено при внедряване на периферни изчисления. "Макар и умерено през следващите 5 години, създаването на нова стойност ще нараства, но все още не е ясно кой какви части от все по-голямата нововъзникваща 5G периферия ще завземе", допълва Алуша.

Сред останалите технологии, дискутирани в бялата книга на ABI Research са Tiny Machine Learning (TinyML), частни клетъчни мрежи, отворени радиомрежи (Open Radio Access Network), блокчейн, интелигентни производствени платформи и др.

Снимка на Candid_Shots от Pixabay
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X