Телеком Услуги

AT&T приключи продажбата на европейските си медии, включително на bTV Group

Владимир Владков

Американският оператор AT&T продължава да се "отървава" от периферните си дейности и активи като част от схемата за намаляване на дълговете си, продавайки своя дял в медийната компания Central European Media Enterprises (CME) на чешката инвестиционна компания PPF Group за сумата от $1.1 милиарда. CME e собственик на българската bTV Media Group, а PPF придоби мобилния оператор Telenor България от норвежката група Telenor.

Освен приходите от продажбата, американският оператор ще може да се отърве от задължението да действа като гарант за дълга на CME на стойност $575 милиона.

AT&T бе най-големият акционер в CME, след като наследи този дял чрез придобиването на Time Warner през 2018 г. Компанията отбеляза, че продажбата е част от текущите усилия за ликвидиране на периферни активи и използване на средствата за изплащане на дълга.

Сделката за CME беше една от няколкото, които AT&T обяви през 2019 г., заедно със споразумения, обхващащи продажбите на мрежови активи на Карибите и миноритарния дял в американската стрийминг услуга Hulu.

Анализаторите на MoffettNathanson заявиха, че усилията на AT&T за намаляване на дълга могат да изиграят решаваща роля за способността на телекома да участва в ключовия търг за честотите от средния РЧ обхват, който трябва да започне през декември. Те заявиха, че компанията "се нуждае от повече средночестотен спектър, за да е в крак" със съперниците си T-Mobile САЩ и Verizon за 5G услугите, но "просто не е ясно къде AT&T ще намери капацитет за заем, за да купи конкурентни по размер блокове от този спектър".
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X