Телеком Услуги

Microsoft представи облачна платформа за 5G внедрявания

Иван Гайдаров

След поредица придобивания Microsoft изигра своя ход в борбата за надмощие на облачния пазар с Google и Amazon Web Services (AWS). Компанията обяви пускането на облачна платформа, създадена като средство за стимулиране на 5G внедряванията на операторите.

Azure for Operators използва активи, придобити от Metaswitch и Affirmed Networks по-рано тази година, за да предостави възможности, обхващащи мрежова връзка, крайни изчисления, виртуализация на мрежовите функции, облачни услуги и IoT.

Джейсън Зандер, EVP на Microsoft Azure, коментира, че платформата отваря "нова глава" в работата на компанията с телекомуникационната индустрия, предлагайки възможност за "защитени от бъдещето" мрежи, намаляване на разходите и "създаване на нови услуги и бизнес модели".
Бъдещите технологии, които ще поддържа платформата, включват мрежово нарязване и базирани на услуги архитектури.

Microsoft вече подписа сделки за облачно сътрудничество с редица оператори, включително AT&T, Telstra и Etisalat. Компанията е изправена пред силна конкуренция на облачния пазар за оператори. Няколко големи играчи в сферата вече си партнират с AWS за изграждане на възможности за 5G изчисления в крайните точки. а Google представи собствена телеком облачна платформа през март.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X