Мобилни Услуги

Три Wi-Fi зони ще осигуряват безплатен интернет в София

Иван Гайдаров

А1 изгради три Wi-Fi зони в София, благодарение на които гражданите и гостите на столицата имат достъп до безплатен безжичен интернет в едни от най-натоварените централни части на града. Wi-Fi зоните са изградени от А1 по поръчка на Столична община като част от инициативата на Европейската комисия WiFi4EU. Тя има за цел да насърчи предоставянето на безплатен достъп до безжичен интернет на обществени места като паркове, площади, административни сгради, библиотеки, здравни центрове и музеи.

Трите зони обхващат Моста на влюбените и парка на НДК, булевард "Витоша" и района на Съдебната палата. За целта А1 е осигурила трасе, започващо от района на хотел "Шератон" до хотел "Хилтън" в София, което е с дължина 1 800 метра. През последните 30 дни над 35 000 потребителя са използвали новите безплатни Wi-Fi мрежи в столицата.

Иван Иванов, старши директор "Корпоративни продажби" в А1 България, коментира: "Дигитализацията на обществото е една от водещите цели на работата на А1. Горди сме, че с нашето решение правим технологиите по-достъпни за толкова много хора, преминаващи през сърцето на столицата. Радваме се, че спечелихме доверието на Столична община и на представителите на над 70 други общини в България за въвеждането на зони с безжичен интернет на обществени места. Фактът, че в партньорство с администрацията предоставяме качествени и сигурни възможности хиляди хора да използват безжичен интернет - да общуват, да се забавляват и да се информират, докато са навън, ни носи удовлетворение, но и ни амбицира да продължаваме да предлагаме иновативни услуги, с които да решаваме реални проблеми на потребителите, бизнеса и обществото."

По програмата на Европейската комисия WiFi4EU изградените от А1 проекти вече са на разположение на гражданите и гостите на близо 70 общини в България. Сред тях са Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Монтана, Шумен, Ботевград и други. От четвъртата и финална вълна на кандидатстване по инициативата WiFi4EU А1 беше предпочетеният технологичен партньор от още 6 български общини. В тях зоните за безжичен интернет предстои да бъдат изградени и въведени в експлоатация.

Решението на А1 за изграждане на безжичните интернет мрежи в общините е базирано на услугата А1 Smart Net. При нея са използвани технологии на Cisco и освен безплатен достъп до безжичен интернет за гражданите на публични места общините могат да създадат свой уеб портал. Той може да бъде персонализиран със символа на съответния град и текст, който да приветства потребителите на мрежата при включване към нея. Така общинските администрации получават още един канал за комуникация с гражданите, чрез който да информират за предстоящи събития в конкретния район, близките забележителности, или работно време и контакти на институциите в града.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X