Телеком Услуги

Liberty Global придобива швейцарския оператор Sunrise за $7,4 милиарда

Владимир Владков

След като се опита да осъществи по различни начин консолидирането на швейцарския телекомуникационен пазар, компанията майка на UPC Швейцария реши да вземе нещата в свои ръце.

Liberty Global предложи 32% премия над борсовата цена на акциите на Sunrise, което означава, че общата цена на придобиване на телекома е 6,8 милиарда швейцарски франка ($7,4 млрд.). Бордът на директорите на Sunrise и държащият 24% дял акционер Freenet вече са дали "зелена светлина" за сделката, така че единствената потенциална пречка са акционерите на самата Liberty и регулаторите.

През миналата година бе направен друг опит, като Sunrise се опита да придобие UPC Швейцария от Liberty Global за $6,3 млрд. Тогава Freenet и други акционери не бяха доволни от този ход и блокираха сделката.

"Индустриалната логика на това сливане не буди съмнения, но реално печелившите са швейцарските потребители и фирми", коментира Майк Фрайс, CEO на Liberty Global. - Тази мощна комбинация от 5G безжични и гигабитови широколентови услуги ще ускорят цифровите инвестиции във времена, в които свързаността е критично важна."

UPC Швейцария е предимно кабелен играч с ограничен кръг от услуги като виртуален мобилен оператор, докато Sunrise е предимно мобилен оператор, като този ход е подобен на придобиването на EE от Britich Telecom във Великобритания. Участниците в сделката се надяват и швейцарските регулатори да я одобрят, тъй като тя не премахва значителен играч от пазара нито при фиксираните, нито при мобилните услуги.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X