Широколентов Достъп

FCC даде "зелена светлина" за $10-милиардния сателитен проект на Amazon

Владимир Владков

И петимата членове на щатската Федерална комисия по комуникациите FCC гласуваха "За" проекта Kuiper на Amazon за флотилия от сателити на ниска околоземна орбита. Така фирмата получи всички необходими одобрения, за да започне да предоставя сателитни широколентови услуги на територията на САЩ.

Достъпът до ШЛ услуги в САЩ е сериозно предизвикателство за голяма част от територията, което обяснява милиардите федерални фондове, които FCC осигури за финансиране на разширяването на ШЛ покритие в отдалечените райони. Присъствието и на сателитна широколентова мрежа може да направи интересен конкурентен момент.

"Чували сме многобройни разкази за хора, които не са можели да си вършат работата или да си напишат домашните за училище, защото не са разполагали с надежден интернет у дома си", заяви Дейв Лимп от Amazon.

"Все още има твърде много места, на които широколентовият достъп е ненадежден или където изобщо не съществува. Kuiper ще промени това. Нашата инвестиция от $10 милиарда ще създаде работни места и инфраструктура в Съединените щати, което ще ни помогне да преодолеем тази пропаст. Оценяваме единодушната подкрепа на FCC по този въпрос и искам да благодаря на председателя Пай и на останалата част от Комисията, че направиха тази важна първа стъпка с нас. Ние сме готови за състезанието."

С 3236 сателита, които ще бъдат изведени в ниска орбита през следващите няколко години, предлагането със сигурност може да спечели клиенти в редица "забравени" райони на САЩ. Трябва да видим обаче колко ефективно Amazon ще комерсиализира тази мрежа, въпреки че има много възможности за пакетни услуги, заедно с доставката на видео услугата Prime и други видео услуги.

Услугата ще бъде налична за продажба след изстрелването на първите 578 спътници, като се използват РЧ обхвати 17,7-18,6 GHz (Космос-Земя), 18,8 до 20,2 GHz (Космос-Земя) и 27,5-30,0 GHz (от Земя- към Космоса). Цялата флотилия от сателити ще бъде изстреляна на 5 фази.

"Широколентовите системи, базирани на сателити на ниска орбита, като Project Kuiper, поставя огромен брой предизвикателства и ние събрахме екип от инженери и учени от световна класа, които са решени да изпълнят нашата визия за Project Kuiper и да запазят Космоса като безопасна, устойчива среда за всички", заяви Раджийв Бадиал, вицепрезидент по технологиите на проекта Kuiper, кръстен на "Пояса на Кайпер" - част от Слънчевата система, намираща се на разстояние 30 АЕ до 50 АЕ от Слънцето.

В момента по проекта са отворени над 100 работни позиции, включително за инженери по механизми за космически апарати, по оптични комуникации, управление на полезния товар на сателита и други.

Снимка: Сферата пред централата на Amazon.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X