Телеком Услуги

Четвъртата процедура WiFi4EU отваря на 4 юни

Майя Бойчева-Манолчева

Четвъртата и последна процедура на инициативата WiFi4EU ще бъде отворена за подаване на проектни предложения от 14 часа на 3 юни до 18 часа на 4 юни тази година. Очаква се Европейската комисия да раздаде 947 ваучера на обща стойност 14,2 милиона евро на общини, които ще могат да ги използват за изграждане на безплатни Wi-Fi мрежи в публичните пространства.

Общините ще могат да кандидатстват за ваучер в размер на 15 000 евро, а за целта е необходимо да се регистрират в портала WIFi4EU Portal. Бенефициерите ще бъдат избирани по реда на подаване на кандидатурите.

WiFi4EU ваучерът е валиден 18 месеца и покрива разходите за оборудване и инсталация на точки за достъп до безжичен интернет, а общините ще трябва да предвидят собствени средства за осигуряване интернет връзката и поддръжката на оборудването поне за три години.

Отварянето на процедурата беше планирано за месец март 2020 година, но беше отложено задари пандемията от COVID-19. В началото на май ЕК обяви, че удължава 18-те месеца за инсталация на оборудването, предвидени в предходните три процедури, с още 8 месеца, отново поради кризата с коронавируса.

Общият бюджет на инициативата за периода 2018 - 2020 година възлиза на 120 милиона евро.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X