Телеком Услуги

Виетнам крачи уверено по пътя към 5G

Иван Гайдаров

Fitch Solutions прогнозира, че операторите във Виетнам бързо ще преминат към 5G, тъй като правителството даде предимство на технологиите и възможностите за производство на съвместими с новата мрежа устройства, което ще доведе до ценови облекчения за тях.

В доклад, компанията заявява, че комерсиалните услуги могат да бъдат въведени още в средата на тази година, след тестовете, които започнаха през май 2019 г. Очаква се правителството да засили подкрепата за технологията чрез създаване на тестови станции или чрез безвъзмездно финансиране на предприемачески инициативи.

Fitch Solutions отбелязва, че има възможности за потенциални забавяния заради Covid-19, тъй като операторите намаляват инвестициите си в 5G, за да се съсредоточат върху увеличаване на капацитета на своите 4G мрежи, но добавя, че правителството може да окаже натиск върху държавните компании да ускорят внедряването на мрежите от следващо поколение.

Въпреки че правителството все още не е предоставило 5G спектър или лицензи, Fitch Solutions отбелязва, че тази пречка лесно може да бъде заобиколена.

Операторът Viettel, който получи пробния си лиценз през януари 2019 г., демонстрира първата 5G връзка във Виетнам през май 2019 г. Компанията е лидер на местния пазар и си партнира с Ericsson и Nokia.

През март от Mobifone обявиха, че са приключили тестове на пилотна 5G мрежа в четири града и са готови да стартират комерсиална услуга. Телекомът работи със Samsung и Vinaphone.

Конгломерат Vingroup подписа споразумение с Fujitsu и Qualcomm през юни 2019 г. за производство на 5G смартфони. Групата започна да прави 4G телефони през декември 2018 г., след като придоби мажоритарен дял в базирания в Испания производител на устройства BQ.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X