Телеком Услуги

Анализ на Nokia представи нагледно въздействието на COVID-19 върху мрежовия трафик

Владимир Владков

Аналитичният екип Deepfield на доставчика на телеком решения Nokia е проследил как се променя мрежовият трафик през март. Ръстът в повечето мрежи е 30-45% на годишна база. "Засега мрежите се справят с търсенето, но тези мрежи са проектирани да нарастват с такъв темп годишно, а не в рамките на дни", допълват анализаторите.

Анализаторите са отчели безпрецедентен ръст на приложения, чувствителни към времезакъснението в рамките на обичайното работно време. В САЩ например има 300% ръст на конферентни приложения като Zoom и Skype, както и 400% ръст на игрите (докато децата са у дома си), допълват от Deepfield.

Не е изненада, че трафикът от видеоконферентни сесии е "хвръкнал" до тавана , като някои мрежи в САЩ отбелязват 700% ръст при използването само на приложението Zoom. Вследствие Zoom бе подложено на засилен контрол и проверки, основно за методите за сигурност, и следователно трябва да подобри функционирането си. Интересно е да се види, че това приложение е много по-популярно, особено през почивните дни, в сравнение със Skype, което се смяташе за предпочитан избор на готова система за видеоконференции.

Анализ на Nokia представи нагледно въздействието на COVID-19 върху мрежовия трафик

© Nokia


Другият основен източник на мрежов трафик е видеото по заявка, базирано на регулярен абонамент (sVoD). Очевидно Disney + вече генерира 8% от целия SVoD трафик в някои европейски мрежи и поддържа по-висока скорост на предаване от досега съществуващите на пазара благодарение на използването на 6 различни мрежи за доставка на съдържание. От графиката на Nokia Deepfield се вижда, че има все по-голям скок в търсенето на SVoD услуги в средата на деня, който съперничи на традиционния вечерен пик.

Анализ на Nokia представи нагледно въздействието на COVID-19 върху мрежовия трафик

© Nokia


"Увеличаването на трафика продължава във всички региони и изглежда мрежите се справят с тези увеличения, пише още в блога. - Въпреки това виждаме допълнително търсене към специфични области (пиъринг връзки, периферна маршрутизация). Освен това се отчита нужда от разширяване на облачната инфраструктура, за да бъде подкрепено това увеличено търсене." Натискът е предимно върху агрегиращите мрежи и периферните маршрутизатори за услуги, чийто капацитет изглежда запълнен до максимум.

Увеличение на трафика има както в безжичните, така и във фиксираните мрежи. Колкото по-дълго време прекарваме в домовете си заради блокирането, фиксираните мрежи ще играят все по-важна роля. "Доставчиците на услуги трябва да гарантират, че интернет инфраструктурите им отговарят на тези нови задачи - с достатъчен капацитет и способност да предоставят всички услуги с висока производителност при увеличения трафик", обясняват от Nokia Deepfield.

Според тях операторите се нуждаят от достъп до по-гранулирана информация в реално време за своите мрежи. "Те се нуждаят от инструменти, които могат да им помогнат да получат задълбочена представа и да съпоставят и визуализират данни със скорост и по начин, по който човешкият мозък не може. Технологии от ново поколение за анализа на мрежата, базиран на Големи данни, като тази на Nokia Deepfield, могат да помогнат за получаване на много подробни данни (до ниво на приложение) в реално време, с точни, многоизмерни детайли за мрежата, за услугите, за мрежовите потоци и за моделите на използване.

От екипа ще ще продължат да следят глобалните и локални ефекти от пандемията COVID-19 върху мрежите по целия свят. "От решаващо значение е да "запазим хладнокръвие". Уроците, които научаваме, и предизвикателствата, пред които сме изправени, завинаги ще променят начина, по който работим, общуваме и забавляваме. Телемедицината например ще бъде една от областите, в които тези уроци могат да доведат до най-дълбоките промени в начина на предоставяне и използване на здравните услуги", допълват от Nokia Deepfield.

Снимка: Pixabay.com
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X