Телеком Услуги

Еврокомисията е против приоритизиране на трафика дори по време на кризата с Covid-19

Владимир Владков

Европейските регулатори предупредих операторите да спазват правилата за отворен интернет, които разрешават по изключение мерки за управление на трафика за справяне с неизбежно претоварване на мрежата, критерий, за който вече се съобщава, че се случва по време на настоящата пандемия.

В съвместно изявление на Европейската комисия (ЕК) и европейския телеком регулатор BEREC се отбелязва, че има нарастване на интернет трафика, свързана с мерките за справяне с епидемията от Covid-19, но това нарастване не води до "общо претоварване на мрежата".

Преди прогнозираните проблемите с капацитета регулаторните органи призоваха телекомуникационните оператори, компаниите за съдържание и доставчиците на приложения да работят заедно върху мерки за адаптиране на платформите за поточно видео. Регулаторите обаче предупредиха операторите, че трябва да се придържат към правилата за отворен достъп до интернет, които предотвратяват блокирането, потискането или приоритизирането на конкретни видове съдържание или източници на съдържание.

Правилата позволяват допълнително управление на трафика при изключителни обстоятелства, за да се предотвратят временни проблеми. Предприетите мерки трябва да бъдат "прозрачни, недискриминационни, пропорционални и да се основават на обективни технически различия в трафика".

"Когато прилагат изключителни мерки за управление на трафика, операторите трябва да обмислят пропорционални решения на наблюдавания проблем, които да гарантират достъп до интернет на всички потребители, като същевременно ефективно управляват задръстванията, които биха могли да бъдат причинени от пиков трафик, като са ограничени във времето до строго необходимото и се гарантира, че еквивалентните категории трафик се третират еднакво", добавят от ЕК и BEREC.

Операторите трябва да уведомяват националните регулатори "навреме" за предприетите действия, за да се гарантира прозрачност и мониторинг на ситуацията. Същевременно се внедрява специален отчетен механизъм, чрез който се оценява нивото на интернет трафика във всяка страна членка.

Междувременно Netflix и YouTube обявиха нови правила за Европа, за да намалят своето въздействие върху мрежовото натоварване, като ограничиха поточното видео до стандартна резолюция. Този ход бе приветстван от еврокомисарят за вътрешния пазар и услуги Тиери Бретон като "проява на отговорност".
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X