Телеком Услуги

Strand Consult: Великобритания ограничава Huawei и забранява ZTE

Иван Гайдаров

Очакванията към решението, което трябва да вземе правителството на Обединеното кралство на 28 януари 2020 г. относно използването на оборудване за мобилни мрежи от китайски производители в страната, са разнопосочни. Още преди да излязат властите с официална позиция обаче, китайската пропаганда вече дава положителна оценка, а от Huawei обявяват невзетото още решение като победа, неглижирайки ограниченията, които биха дошли с него, смятат от Strand Consult и дават своята оценка за ситуацията, базирана на задълбочен анализ на данни от 2005 г. насам.

Анализът на Strand Consult

Решението, което трябва да бъде взето на 28 януари в Лондон, засяга само използването на оборудване на Huawei в мрежите на Обединеното кралство. На практика това означава, че пълната забрана за оборудването на ZTE, наложена от Националния център за киберсигурност през май, продължава да действа.

Използването на оборудване на Huawei пък вероятно ще бъде ограничено в основните мрежи, което означава, че гръбнакът на мобилната инфраструктура във Великобритания не трябва да съдържа китайско оборудване. Тази политика показва, че властите в страната признават риска от взаимоотношенията с организации, свързани с китайското правителство. Ако оборудването, произведено в Китай, беше безопасно, това на Huawei нямаше да бъде ограничено от най-важната инфраструктура.

Използването на продукти на Huawei в RAN мрежите вероятно ще бъде ограничено до 30-40% от цялото активното оборудване. Това ограничава сумата, която Huawei ще може генерира във Великобритания, и означава, че операторите в Обединеното кралство ще трябва да дадат приоритет на актуализацията на мрежата в западната част на страната, където до голяма степен е разположено оборудване на Huawei. На практика това означава също така и че един оператор няма да може да използва Huawei за повече от 30-40% от оборудването си и след това да използва друг китайски продукт за останалата част от мрежата си. Целта на тази политика е да се ограничи оборудването от китайски производители и свързани с тях организации, дори ако те не са изрично споменати.

Използването на оборудване на Huawei ще бъде изцяло забранено в чувствителни географски райони на Обединеното кралство, където има разположени съоръжения, свързани с националната сигурност. Това вече се практикува във Франция, където оборудването на Huawei няма как да се използва в Тулуза - домът на Airbus и европейската космическа индустрия. Подобна политика съществува и за Брест, където се намират френски ядрени подводници.

Като цяло решението на Обединеното кралство ще изпрати силен сигнал към останалата част от Европа и света, че използването на китайско оборудване представлява риск за сигурността и трябва да бъде ограничено. Британските и френските политики са разработени за защита на индустриите, институциите и активите от национално значение в конкретни географски райони.

Американският модел пък ограничава своите военни да използват Huawei и ZTE, независимо от местоположението им. Освен това Федералната комисия за съобщенията забранява използването на субсидиите си за закупуване на оборудване от Huawei и ZTE.

В допълнение към това САЩ ограничава местните компании да осъществяват сделки с Huawei, свързани с чувствителни технологии. Американските телекомуникационни оператори, отбелязвайки риска, до голяма степен са се отказали вече от Huawei и ZTE, с някои изключения. Според Strand Consult натискът за ограничаване на Huawei от телекомуникационните мрежи не се ръководи от правителствата, а от многото компании, които са били жертва на пробиви и шпионаж.

Според анализаторската агенция новата политика на Обединеното кралство е стъпка в правилната посока и подчертава необходимостта от по-голям контрол върху технологиите на компании, собственост или свързани с китайското правителство. Рисковете за сигурността са реални, а мрежите са ключова уязвимост. Но контролът трябва да се разпростира дори извън мрежовото оборудване и да обхваща и други уязвими продукти и услуги, тъй като системите могат да бъдат компрометирани от устройства, свързани към тях, както и от софтуер.

Strand Consult очаква, че стандартите за сигурност на мрежите за обществена безопасност ще бъдат засилени и имплементирани в комерсиалните телекомуникационни мрежи.

2G / 3G / 4G оборудването трябва да бъде заменено така или иначе, но Huawei не е единственият доставчик на 5G технологии, като алтернативите са на конкурентни цени. Мнението, че Huawei е жизнено необходима за изграждане на 5G, е мит. В крайна сметка САЩ се цели в лидерската позиция в това отношение, без да използва китейски технологии, обръщат внимание още от Strand Consult.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X