Мобилни Услуги

A1 Австрия стартира 5G мрежа с 350 базови станции

Владимир Владков

Мрежа от пето поколение започва да работи в Австрия, като А1 Group, е изградила 350 базови станции, които ще покриват територията на 129 общини в страната, съобщиха от А1 България, която също е част от A1 Group.

Плановете на компанията са броят на 5G станциите да нараства почти всекидневно. 5G мрежата на А1 е била пусната на 25 януари в Кицбюел, провинция Тирол, а от 27 януари А1 започва да предлага 5G устройства и абонаментни планове за клиентите си.

А1 Австрия разполага с най-голямата оптична мрежа в страната с дължина от около 54 000 километра, а през 2019 г. компанията е придобила на търг лиценз за използване на честоти от радиочестотния спектър 3,5 GHz, като този лиценз е валиден за 19 години - от 1 януари 2020 г. до 31 декември 2039 г. A1 инвестира около 450 милиона евро годишно в разширяването на дигиталната инфраструктура на Австрия, твърдят от A1 Group.

На пускането на 5G мрежата на А1 е присъствал и австрийският канцлер Себастиан Курц, според когото целта на правителството е да направи Австрия "една от водещите дигитални нации на Европа. Това означава цялата страна да има достъп до широколентов интернет. За нас е особено важно отдалечените и провинциални райони да се възползват от развитието на мобилните технологии", е добавил Курц.

Томас Арнолднер, главен изпълнителен директор на A1 Group, Маркус Граузам, главен изпълнителен директор на А1 Австрия

© А1 Group

Томас Арнолднер, главен изпълнителен директор на A1 Group, Маркус Граузам, главен изпълнителен директор на А1 Австрия


Българския оператор A1 България е провел редица изпитания на 5G технологията през втората половина на 2019 г. Компанията е тествала възможностите и на двата типа 5G мрежи – от смесен тип (non-standalone - NSA) и от самостоятелен тип (standalone - SA). Сред тестваните приложения на 5G са автоматизация в индустрията със специален 5G робот, гейминг с финалите по Counter-Strike:GO по време на Aniventure Comic Con в Интер Експо Център, супербърз широколентов достъп с предаване на ТВ канали с HD резолюция на 16 екрана едновременно в района на НДК, както и редица тестове със смартфони и други крайни устройства.

"В момента подготвяме съществуващата си мрежа в България, за да може лесно да я надградим с 5G, коментира плановете на A1 България Красимир Петров, директор "Конвергентна мрежа и услуги" в родния оператор. - Постоянно обменяме опит, нови знания и идеи с останалите компании от A1 Group, така че да предложим най-доброто 5G преживяване на нашите клиенти. През 2019 г. разширихме покритието на нашата 4G мрежа до 99% от населението." Същевременно 4.5G мрежата на телекома покривала 90% от населението, а максималната скорост на сваляне достига до 640 Mbps, след придобиване на тестовите честоти в диапазоните на 2,1GHz и 2,6GHz.

"Регистрирахме 62% ръст на трафика на мобилни данни през 4G през 2019 г. и внедрихме първите цялостни решения, базирани на технологията NB-IoT. Това ясно показва растящите нужди от мобилни услуги и интегрирани решения на потребителите. Пускането на 5G мрежата е естествено продължение на този процес, предоставящ нови възможности в посоката на супербърз широколентов достъп, ултранадеждна комуникация с малко забавяне и масирана комуникация между машините. Стартът на 5G в България зависи от това, кога ще придобием необходимите честоти за постоянно ползване в обхвата на 3,6GHz. През това време ще получим обратна връзка от нашите 5G клиенти в Австрия и на нейна база ще предложим по-добри 5G услуги в България", добавя Петров.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X