Телеком Услуги

Ще се вдигне ли стойността на телеком индустрията през 2020 г.?

Иван Гайдаров

По отношение на цените на акциите 2019 г. беше противоречива година за телекомуникационния сектор. Редица компании дадоха положителни резултати, дори много от тях да не постигнаха своите цели на местните пазари. В Европа телекомуникационният сектор (обхващащ фиксирани и мобилни оператори) постигна положителна възвращаемост (около 6% по отношение на общата възвръщаемост на акционерите или TSR), но все пак изостава доста зад по-широкия европейски пазар, който осигурява доходност от над 20%. В САЩ като цяло представянето на телекомуникационния пазар е по-позитивно, като T-Mobile US и AT&T доминират в S&P 500, подкрепени от като цяло положителните новини около конкуренцията и консолидацията.

В Азия е регистрирано слабо представяни на редица оператори. Както в Китай, така и в Южна Корея някои компании в сектора приключиха с ниски нива всеки един от 12-те месеца. В Индия пък се наблюдава рязка поляризация при представянето на отделните играчи - докато Bharti Airtel достави положителна TSR от 37%, Vodafone Idea отчита спад от малко над 80%.

Консолидация

Сделките за консолидация на пазара обикновено се разглеждат като положителни от финансовите пазари, с предположението, че с облекчаването на ценовата конкуренция и синергиите на мащаба сливанията ще генерират допълнителна стойност за акционерите. Надеждата за консолидация в европейския телекомуникационен сектор продължава да е жива, въпреки че регионът остава силно фрагментиран с много повече оператори, отколкото пазари като САЩ и Китай. Редица сделки за консолидация през последните години дадоха обещание за засилване на тази тенденция. За целта обаче, през 2020 г. органите на ЕС в сферата на конкуренцията трябва да разхлабят хватката си.

Важен фактор ще бъде и фокусирането върху 5G и желанието Европа да заеме водеща роля на този нововъзникващ пазар, предвид фактът, че регионът загуби лидерството си в мобилните технологии с прехода от 3G към 4G. Скоро обаче се появиха индикации, че Маргрет Вестагер, комисар по конкуренцията, гледа с по-добро око на трансгранични сделки, отколкото на такива, консолидиращи вътрешните пазари. Въпреки че подобни сделки се считат за лоши по отношение на създаването на стойност за акционерите, тази позиция може да бъде обусловена от желанието за появата на регионални шампиони.

Перспективите в тази посока на американския пазар ще се фокусират върху едно-единствено ключово решение - окончателното одобрение за сливането на T-Mobile и Sprint. Сделката беше одобрена както от FCC, така и от Министерството на правосъдието, но в последно препятствие пред нея се превърна съдебно дело, заведено от тринадесет щата и Окръг Колумбия, които твърдят, че сделката ще наруши антимонополното законодателство. След почти две години неясноти, 2020 г. поне ще доведе до приключване на делото, което би могло да пренареди конкурентния пейзаж в САЩ.

Политика

Телекомите обикновено се разглеждат от инвеститорите като защитен сектор, който е сигурно убежище по отношение на повишения на геополитическия риск, но те също са изправени пред редица по-специфични политически фактори през 2020 г. Предстоящите президентски избори в САЩ например ще генерират все по-голяма част от новинарския поток зад океана, което ще се отрази и на вземането на решения за инвестиции с напредването на годината. Администрацията на Тръмп обикновено се разглежда като относително приятелски настроена към местния телекомуникационен сектор, дори търговските сътресения с Китай да оказват известно негативно влияние върху него.

Промяната на администрацията може да доведе до появата на нови предизвикателства. Посоките, в които могат да бъдат очаквани по-строги регулаторни решения при демократите, включват политиката за неутралитет на мрежата и антитръстовото законодателство.

Политическите фактори в Европа са по-малко ясни, въпреки че предложението на британската Лейбъристка партия за частична приватизация на телеком оператора BT оказа значително (макар и краткосрочно) влияние върху цените на акциите и е допълнително напомняне, че винаги трябва да се очаква неочакваното. Нова Европейска комисия встъпи в длъжност през декември 2019 г. и освен позиция по проблемите с консолидацията, тя трябва да предложи и по-голяма подкрепа за споделяне на мрежата и възможност за разгръщане на мрежови активи.

Може ли 5G да повлияе на растежа на приходите?

Изолирането на един фактор като основен двигател на ефективността на цената на акциите може да бъде предизвикателство, но 5G вероятно ще доминира в новините за сектора през 2020 г. и със сигурност ще има голямо влияние върху цените на ценните книжа. Първоначалните цифри през 2019 г. обаче не са особено положителни. Южна Корея например не усети особени дивиденти от въвеждането на 5G за потребителите и това не доведе до повишаване на цените на акциите на местните оператори.

Какво да очакваме през 2020 г.

Прогнозирането на цените на акциите в телекомуникационния сектор или дори на отделни компании в него е трудно занимание. Още повече, че през 2019 г. резултатите в едни и същи региони се движеха в широки диапазони. Пазарният консенсус като цяло е предпазлив за следващата година, като глобалните очаквания към телекомуникационният сектор ще са по-ниски от тези на местните пазарни индекси.

Сигурно е, че през тази година ще има още по-широк спектър от фактори, които ще повлияят на цените на акциите в сравнение с 2019 г., като ключовите събития вероятно ще доведат както до победители, така и до губещи.

Въпреки че 5G вероятно ще бъде доминиращата тема през 2020 г., многото неясноти около тази технология ще затруднят пазарите да постигнат ясно споразумение за въздействието ѝ, независимо дали в положителна или отрицателна посока. В крайна сметка цените на акциите в краткосрочен план е по-вероятно да се определят от местни съображения, независимо дали са политически или свързани с консолидация и конкурентни фактори.

В по-дългосрочен план, вероятно ще е необходима нов модел на растеж на сектора. Той ще зависи от нововъзникващите потоци от приходи от нови потребителски услуги и от умението на операторите да поемат по-активна роля в текущия процес по дигитализация на бизнеса. 5G със сигурност ще играе ключова роля и в двете области, но успехът също така ще изисква фактори като нови бизнес стратегии и по-гъвкави организационни структури.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X