Телеком Услуги

Телеком индустрията в Европа се насочва към споделените мрежи

Иван Гайдаров

През 2019 г. станахме свидетели на нарастваща синергия между операторите и правителствата в Европа, чиято цел беше да се покрият зоните без мобилен достъп, особено в извънградските райони.

Проектите за споделяне на мрежи в Обединеното кралство и Германия вече са в ход, което показва общото желание за запълване на дупките без мобилно покритие на места, където търсенето на ултра бързи услуги може да не изглежда особено голямо, но нуждата от дигитално включване и свързаност е по-голяма от всякога.

Първо за индустрията, споразумението по проекта Shared Rural Network за разработване на споделена мрежа, сключено през октомври между правителството на Обединеното кралство и четирите основни оператора в страната, предполага сериозни инвестиции на двете страни както във вече съществуващи станции, така и в нови. По подобен начин германските оператори Deutsche Telekom, Telefonica Deutschland и Vodafone Germany имат намерение за споделени мрежи в селските райони и по транспортните маршрути.

Очаква се и двете сделки да бъдат официализирани през 2020 г.

Съкращаване на разходите

Британските и германските оператори очевидно полагат сериозни усилия за покриване на зоните без мобилно покритие на вътрешните си пазари. Но защо това се случва точно сега и какво стои в дъното на тези усилия?

В Обединеното кралство регулаторът Ofcom очерта плановете за прилагане на обвързващи условия в лицензиите за радиочестотен спектър, които ще бъдат пуснати на търг в началото на 2020 г. още през декември 2018 г. Те включват изискване към операторите да увеличат покритието си в селските райони в замяна на намаления в цените на спектъра.

Десет месеца след предложението EE, O2 UK, 3 UK и Vodafone UK се ангажираха с целта да подобрят покритието си чрез проекта Shared Rural Network. Ofcom приветства този ход и обеща да преразгледа изискванията си и да изключи задължението за покритие.

Кестър Ман, директор по въпросите на потребителите и свързаността в CCS Insight, казва, че ходът на регулатора "действа като катализатор за индустрията да се обедини и да предложи алтернативно решение".

"Това споразумение между операторите в Обединеното кралство е рядък пример за успешно сътрудничество между мобилни оператори, които по-често се конкурират за привличане и задържане на абонати", добавя Ман.

В Германия, обяснява той, операторите са били мотивирани да се обединят след "противоречив аукцион за 5G спектър в началото на тази година, при който те трябваше да инвестират много повече от очакваното, за да си осигурят жизненоважния достъп".

Анализаторът на PP Foresight Паоло Пескаторе отбелязва от своя страна, че операторите също така са поставени под значителен финансов натиск, което може да се разглежда като частично обяснение за стремежа им към споделяне на мрежи.

"Маржовете се свиват, докато средният приход на потребител остава равен или намалява. Това допълнително се допълва от състезанието за пускане на 5G мрежи. Вниманието бързо се обръща към разширяването на потребителския достъп до 5G, а това означава по-голямо покритие, повече спектър, по-евтини чипове и повече устройства. Тепърва телекомите ще се борят, за да възстановят значителните инвестиции, необходими за изграждането на 5G", коментира Пескаторе, който очаква операторите да поставят по-голям акцент върху съкращаването на разходите чрез разтоварване на активи, както и за увеличаване на усилията в споделянето на мрежата. Той добави, че първите стъпки към мрежовото споделяне са наблюдавани още през ерата на 3G.

Европейския пейзаж

Ман аргументира споразуменията във Великобритания и Германия с желанието на телекомуникационните доставчици да ограничат разходите си и да ускорят процеса по подкрепата на регулаторните планове за подобряване на обхвата в селските райони.

Пескаторе от своя страна посочва, че преминаването на операторите към по-софтуерно ориентирани архитектури им позволява да намалят капиталовите разходи за скъпо струващ хардуер, което от своя страна спомага за увеличаване на покритието и свързаността в райони с лошо или липсващо към момента обслужване.

"Обединеното кралство започва да си възвръща мрежовото лидерство с навлизането на 5G, едновременно с изграждането на споделена мрежа за извънградските райони. Това ще е пример за останалите европейски държави, които също тепърва ще трябва да отговорят на същите предизвикателства", аргументира се той.

Разбира се, не е изненада, че две от най-големите европейски икономики водят процеса по разширяването на мобилното покритие. Дали обаче те ще проправят път за други пазари на континента и ще предизвикат ли нова тенденция за разширяване на фокуса към извънградските райони?

Ман вярва, че моделите трябва да станат по-креативни и иновативни, за да накарат бизнеса да инвестира в споделени мобилни мрежи. "Това ще бъде особено уместно за навлизането ни в 5G ерата и инициативи като Shared Rural Network могат да бъдат само началото", отбелязва той и посочва Полша като потенциален кандидат за изграждане на споделена мрежа, тъй като в страната вече бяха представени проекти за единна национална 5G мрежа на 700MHz.

Предизвикателства

Всяка една от сделките за изграждането на споделени мрежи и споделянето на вече съществуващи ще мотивира хората, които живеят и работят в отдалечени райони. Подобни стъпки обаче ще се превърнат и в предизвикателства пред операторите, като не са изключени и затруднения при самата съвместна работа и едновременната конкуренция в други направления.

Ман очертава сътрудничеството като основно предизвикателство за операторите, заедно с достъпа до енергия и инфраструктура, тъй като те са по-малко налични в отдалечените райони, но са "жизненоважни за поддръжката на всяка мобилна мрежа".
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X