Телеком Услуги

А1 Австрия представи 8К предаване на видео съдържание чрез 5G мрежа

Иван Гайдаров

А1 Австрия излъчи 8К видео съдържание чрез 5G мрежата си по време Европейския форум Алпбах 2019 и по този начин показа ексклузивно бъдещето на развлечението. Съвместно с технологичните си партньори, Nokia и Samsung, А1 представи една от многото сфери на приложение на новата 5G мобилна технология.

Излъчването на съдържание с 8К резолюция ще изправи пред нови предизвикателства съвременните мобилни мрежи – необходимата скорост и обем на пренос на данни значително ще нараснат. Например мрежата ще трябва да се справи с излъчването на холивудска продукция с 8К резолюция, чийто размер ще надвишава 100 GB. Развитието на решения, които изискват по-голям капацитет на връзката и растящата тенденция на използване на технологии за предаване в реално време правят наложително бързото и широко навлизане на 5G в света на развлеченията.

В момента А1 провежда изпитания на различните приложения на 5G и в България. Компанията пусна първата 5G базова станция в страната, след като получи тестови честоти от Комисията за регулиране на съобщенията в началото на юли. Именно сферата на развлеченията беше и първото приложение на 5G, което А1 демонстрира в България като показа 16 телевизионни канала в HD качество, които предават едновременно на 5G мрежа в НДК.

"5G е в основата на всички бъдещи подобрения в мобилния интернет и ще създаде невиждани възможности за новите услуги. Освен бизнес приложенията, Интернет на нещата (IoT) и комуникацията в реално време при автономни автомобили и дронове, по-високата скорост и по-бързото време за отговор ще доведат до нови приложения за частните клиенти като виртуална реалност или облачен гейминг. В бъдеще 5G мрежата ще играе ключова роля в осигуряването на гигабитова връзка за селските райони", сподели главният изпълнителен директор на А1 Group Томас Арнолднер, описвайки възможностите на мобилната мрежа от ново поколение.

"Предаването на 8К видео съдържание ще е сред приложенията, които изискват максимална скорост на връзката. За видеата с висока резолюция е необходим изключително голям капацитет за пренос на данни и те биха претоварили сегашните мрежи. На премиерата показахме какви нови възможности предлага 5G на А1", коментира главният изпълнителен директор на А1 Австрия Маркус Граузам.

5G от А1 в Алпбах

А1 разшири изключително много инфраструктурата за мобилен интернет в Тирол, по време на подготовката за премиерата на 5Giganet в Алпбах. Освен че обнови четири външни трансмитера с 5G Massive MiMo антени, компанията инсталира вътрешен трансмитер за форума в Алпбах. По този начин бяха достигнати скорости до 1,2 Gbit/s вътре в конгресния център, в който се провежда събитието. Всичките пет трансмитера са свързани с интернет чрез 10-гигабитови кабели и така осигуряват качествена 5G връзка. Стотици райони в Австрия ще бъдат свързани с 5G през следващите няколко месеца.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X