Телеком Услуги

Израел започва изграждането на своята 5G мрежа

Иван Гайдаров

В неделя, Министерството на комуникациите на Израел обяви дългоочаквания търг за изграждането на мобилни мрежи от пето поколение, предлагайки правителствени стимули на стойност 140 млн. долара за спечелилите търга, пише местното издание The Jerusalem Post, като акцентира, че технологията, известна като 5G, предлага скорост на сърфиране приблизително 20 пъти по-голяма от тази на съществуващите 4G мрежи.

"Това е технологична стъпка, която ще остави своя отпечатък за идните десетилетия. Влизането на тази нова 5G технология ще даде началото на интелигентната дигитална революция, която ще засегне всички аспекти на нашия живот - интелигентни домове, интелигентни градове, интелигентна медицина, приближаване на периферията до центъра, образование, автономни превозни средства, напреднали индустрии и т.н.", коментира министърът на комуникациите на Израел Дейвид Амсалем.

Честотите, предлагани от търга, ще разширят капацитета на мрежата и ще отговорят на нарастващото търсене на широколентови комуникации, обясняват още от министерството.

Институцията ще предостави грантове на стойност до 56 млн. долара за оператори, които изградят най-малко 250 5G станции, като на компаниите ще се предостави достатъчно време да организират финансовите си ресурси за модернизиране на своите мрежи.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X