Ще доведе ли наистина 5G до очакваната революция в комуникациите?

Иван Гайдаров

Ежедневно чуваме истории за чудесата, които ще ни донесе мобилният интернет на бъдещето. Очакванията са, че 5G ще дойде с възможности да гледаме 8K видеоклипове в нашите самоуправляващи се автомобили и ще направи интернет връзката 100 пъти по-бърза от 4G! Но дали това наистина е така?

Тук не става дума за цинизъм, а за реализъм. А реалността е, че 5G мрежата няма да бъде толкова бърза. Освен това, поне през следващите години, тя ще бъде достъпна само в няколко града и то само в някои техни райони. С други думи, би било наистина глупаво да се плаща допълнително за някои от 5G смартфоните, които се очаква да се появят в рамките на годината. Същото най-вероятно ще важи както за 2020 г., така и за 2021 г. Ето защо.

Първо, към днешна дата 5G мрежите в САЩ всъщност са една объркана съвкупност от технологии. Само една от тях, 600MHz 5G на T-Mobile, ще бъде широкодостъпна, тъй като телекомуникационният оператор вече е разгърнала 600MHz 4G мрежа, която достига скорости около 10 до 20 Mbps. Тя би трябвало сравнително лесно да бъде адаптирана към 600MHz 5G, която може да достигне скорости до 100 Mbps, поне на теория.

Истината е, че към днешна дата няма силициев чип, който да поддържа 600 MHz 5G, а първите 600MHz 5G чипове на Qualcomm ще се появят на пазара едва през втората половина на 2019 г.

В същото време, кой знае колко бърза ще бъде 5G мрежата? Не трябва лековерно да се вярва на широко тиражираната информация за скорости от 20 Gbps и 1 милисекунда времезакъснение. Като цяло едва ли ще видим скорости много над тези на 600MHz 4G.

Това обаче, което знаем със сигурност, е, че 600MHz 5G ще покрива ограничени райони. Ако имаме късмет, това, което се очаква от 5G, ще бъде налично в близост до клетките. Просто милиметровата вълна на 5G в мрежите на доставчици като AT&T и Verizon имат ограничен обхват и проникване, особено в сравнение с възможностите на 4G.

За да преодолеят този недостатък, телекомуникационните компании в САЩ ще трябва да поставят 5G клетки навсякъде. Абсолютно навсякъде. Това обаче ще породи няколко проблема. Първо, те ще трябва да получат разрешение да поставят някъде всички тези клетки, които са с размерите на микровълнова фурна. Освен това трябва да ги свържат с оптичен кабел, за да доставят въпросните 5G скорости - защото, както винаги, мрежата е толкова бърза, колкото е нейната най-бавна връзка.

Какво означава всичко това? Първо, покритието ще бъде ограничено предимно до големите градове, но дори и там ще трябва много време, за да бъдат покрити всички техни райони. Какво да кажем тогава за териториите извън градовете, селата и дори крайните квартали? Никакъв шанс скоро там да има 5G покритие.

Истината е, че никой няма да успее да предложи някакви особено смислени 5G услуги поне до (да речем) 2025 г. По друг начин казано, до истинските 5G мрежи ни делят най-малко шест години.

Дори на местата, където 5G мрежата ще бъде първоначално инсталирана, като например бизнес и конгресни центрове, разликата няма да бъде толкова осезаема, тъй като подобни места имат вече изградена 4G инфраструктура с много по-добро покритие. Така че, може би е време да погледнем по-трезво на възможностите, които ще ни даде 5G революцията. През следващите няколко години ще продължим да използваме 4G. Затова не се връзвайте на рекламните стратегии на доставчиците на мобилни телефони, когато ви заговорят вече обсъдените тук мантри за безгранични скорости и т.н.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X