Apple опитва да изнесе производството от Китай

Владимир Владков

Apple е поискала от своите доставчици да започната да планират изместване на своето производство извън Китай и да го насочат към Югоизточна Азия, тъй като компанията се тревожи все повече за рисковете, свързани с производството в тази страна.

Изданието Nikkei Asian Review написа, че Apple подготвя голямо преструктуриране на своите вериги за доставки, поставяйки задача на ключовите си доставчици, а оценката на разходите по преместването на производството в други страни варират между 15 и 30 на сто.

Този ход се дължи отчасти на нарастващото търговско напрежение между САЩ и Китай, но Apple смята да следва този план дори при изчистване на ситуацията, тъй като смята, че в момента има твърде много рискове, свързани с производството в Китай. Сред тях са и увеличаващите се разходи за труд, както и твърде голямата зависимост от Китай.

В статията се коментира още, че Китай е била ключова част от глобалния успех на Applе, давайки възможност на създателя на iPhone да реагира бързо на пиковете при търсенето чрез наемане на хиляди работници за много кратко време. Около 5 милиона работници в Китай разчитат на Apple, което включва 1,8 милиона разработчици на софтуер и приложения. Директно за компанията работят 10 000 служители в Китай.

Един от поддоставчиците е предупредил, че преместването на китайската верига за доставки в друга страна няма да е лесна задача, като прогнозира, че Китай ще остане ключов за Apple в краткосрочен план.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X