Телеком Услуги

Използването на данни в Южна Корея скочи след пускането на 5G мрежи

Владимир Владков

Мобилните оператори в Южна Корея пуснаха 5G услуги за крайните потребители едва преди 2 месеца, но вече отчитат сериозни промени в начина на използване на мобилната мрежа в сравнение с LTE, като ежедневното потребление на мобилни данни е скочила над 3 пъти.
Главният технически директор на LG Uplus Лий Сангмин каза, че използваните от всеки а абонат на 5G са средно по 1,3GB на ден, докато в LTE "консумацията" е под 400MB.
Новите услуги, предоставящи функции за добавена и виртуална реалност (AR /VR), вече държат над 20 на сто от 5G трафика при едва 5% в LTE.
Той призна, че покритието е "много далече от перфектното", като плановете са то да бъде увеличено до 90 на сто от населението на Южна Корея до края на тази година.
Лий предположи, че пускането на сгъваеми телефони ще помогне за подобряване на потребителското изживяване при услуги тип 4K видео. Той отбеляза, че повишената употреба харчи сериозно от батерията на телефоните, затова производителите трябва да обърнат внимание на проблема с енергопотреблението.
Главният технически директор на KT Хонг-биом каза, че потреблението на данни в тяхната 5G мрежа също е скочило поне 3 пъти в сравнение с трафика в 4G. Операторът е инсталирал над 31 610 базови станции за 5G.
Главният технически директор на SK Telecom Парк Джунхао коментира, че все още е рано да се оцени нивото на потребление, като ситуацията ще се изясни до края на 2019 г.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X