Телеком Услуги

"A1 Австрия" плати 64,3 млн. евро за честоти за 5G мрежа

Владимир Владков

АВСТРИЯ ПРОВЕДЕ ТЪРГ за разпределение на радиочестотния спектър от 3,5 GHz, като в него "A1 Австрия" е спечелила лиценз за използване на между 100 и 140 MHz от този обхват. За този честотен ресурс компанията трябва да плати 64,3 млн. евро, съобщиха от А1 Telekom Group, която и в останалите страни в Европа, включително в България, работи под същото име. Честотите ще бъдат използвани за изграждане на новата 5G мрежа на компанията, добавят от "А1 Австрия".

Проведеният в Австрия търг е разпределил общо 39 блока по 10 MHz в честотния обхват 3,5 GHz. Лицензираният период за използване на радиочестотната лента е валиден за 19-годишен период - от 1 януари 2020 г. до 31 декември 2039 г. Австрия е сред първите страни в Европейския съюз, които провеждат търг за честоти за въвеждането на 5G, а А1 Group e сред пионерите във внедряването на новата технология.

„Това беше първата и изключително успешна стъпка към бързото внедряване на 5G в Австрия, коментира шефът на австрийския телекомуникационен регулатор RTR Йоханес Гънгъл относно току-що завършилия търг за първите честоти за 5G. ЕС счита, че ресурс от 80 до 100 MHz е ефективен обхват за въвеждане на високоскоростни 5G безжични услуги. По време на процеса за предоставяне на честоти в диапазона 3,4–3,8 GHz трите австрийски мобилни оператора – A1, T-Mobile и Drei, са получили лицензи за 100 до 140 MHz на съседни честоти във всички 12 региона, обявени в търга. „Сега сме в авангарда на страните от ЕС по отношение на навременното разпределение на 5G честотите, обема на радиочестотния ресурс и задачите на операторите“, добавя Гънгъл.

Регулаторът в продължение на 3 седмици е определял пазарната стойност на правата за използване на честотите, като в края на краищата се е спрял на сумата 188 милиона евро. Наддаващите в търга оператори ще инвестират от 1,8 милиона евро до 64,3 милиона евро. През декември RTR покани заинтересованите страни да обсъдят условията и целите на втория търг на 5G лицензи. За разлика от първия в Австрия 5G търг за РЧ диапазон от 3,4 до 3,8 GHz, който основно ще ускори услугите за данни в гъстонаселените райони и бе насрочен за февруари, лицензите за 2020 г. няма да бъдат разпределени между регионите, а ще бъдат отпуснати в национален мащаб.

Условията на търга за радио-честотните обхвати 700, 1500 и 2100 MHz, които ще осигурят пренос на данни с характеристики, необходими за автономното шофиране, ще бъдат публикувани през есента на 2019 г., а самият търг трябва да се проведе през първото тримесечие на 2020 г., съобщиха тогава от RTR.

Икономическата мощ на страната е базирана основно на средните предприятия и високоспециализирани малки фирми, като много от тях, включително доставчикът на чипове AMS и производителят на камиони за противопожарните служби, са лидери в своите ниши. Правителството на Австрия иска да използва 5G, за да помогне на тези фирми да свържат своите машини, заводски цехове и коли. То се стреми да осигури 5G услуги покрай основните пътища в страната до края на 2023 г., а „виртуално общонационално“ 5G покритие трябва да има до края на 2025 г.

В България А1 демонстрира през 2018 г. заедно с Nokia възможностите на 5G, като заяви, че ще модернизира мрежата си по такъв начин, че тя да е подготвена за бързото ѝ въвеждане.

„Очакваме 5G да се появи в България през 2020 г., като имаме готовност да внедрим технологията веднага щом са налични устройства, които поддържат 5G, и разполагаме с необходимите честоти. Като част от А1 Group вярваме, че възможностите на компанията ни на световно ниво биха ни позволили да бъдем първият телеком у нас, който ще внедри новата технология”, коментира Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги” в "А1 България".

Той добавя, че мрежата на А1 се развива с много бързи темпове, като всеки месец генерира 6000 терабайта мобилен трафик и 1.5 милиарда изговорени минути. Общият брой на базовите станции е над 3000, като с тях операторът покрива над 99% от населението. Същевременно 97% от населението имат достъп до 4G мрежата на А1, което обяснява и факта, че от 2016 г. досега компанията регистрира над 140% ръст на 4G смартфоните, над 800 000 активни 4G потребители и 260% увеличение на трафика от данни (70% от него се осъществяват през 4G). Според Ташев 4G мрежа на А1 покрива всички населени места с над 1000 жители при максимална скорост към потребителя до 112 Mbps.

От края на 2017 г. операторът започва да внедрява първи и т.нар. 4,5G, което осигурява още 30% по-висока скорост на връзката. Това се постига и чрез технологии от типа „обединяване на РЧ канали за пренос" (Carrier Aggregation), която позволява многократно по-бърз интернет в зависимост от използвания честотен спектър. "В момента всяко населено място с над 3000 жители може да използва 4,5G от А1 при максимална скорост до 150 Mbps", допълва Ташев. Операторът развива и услугите, базирани на технологията Narrowband-IoT, като с нея компанията е покрила над 40% от населението у нас. По-големите населени места като София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Враца, Монтана, Габрово и други са покрити почти изцяло с мрежи NB-IoT. Реализирани са и няколко проекта за отчитане на водомери, за умно паркиране, умно сметопочистване и умно улично осветление в някои от тези градове.

Възможностите на А1 Group като компания на световно ниво ще ни позволят да бъдем първият телеком у нас, който ще внедри 5G.

Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги” в "А1 България"

Според него 5G ще бъде мрежа на мрежите, т.е. ще обедини всички съществуващи стандарти и ще позволи развитието на технологиите на бъдещето – свързаната мобилност, дигиталната медицина и интелигентните фабрики. „Надяваме се българските институции да направят стъпките за разпределяне на необходимите честоти и нашата страна да е сред първите, които имат работеща 5G мрежа в Европа”, добави Тодор Ташев.

Той смята, че реалният старт на 5G мрежата ще бъде през 2020 г., тъй като и на ниво ЕС има разбиране, че през 2020 г. във всяка страна членка трябва да има поне един град с изградена 5G мрежа. Изградената 4,5G мрежа и подобренията в нея, които компанията прави непрекъснато, ще позволят бърз преход към 5G.

От гледна точка на хардуера мрежата на А1 е подготвена за преминаване към 5G. За да бъде внедрена успешно обаче такава мрежа от новоо поколение, се изисква наличието на 5G крайни устройства и подходящите за 5G услугите честоти. Според Ташев това ще изисква операторите да придобият нови честоти в РЧ обхвати 700 MHz и 3,5 GHz, както и използване на нови технологии от типа на многоканалнo приемане и предаване (MU-MIMO). Самите 5G устройства също трябва да са с достатъчно компактни размери за удобна употреба.


"A1 Австрия" плати 64,3 млн. евро за честоти за 5G мрежа

© Владимир Владков, Networkworld.bg

Ташев се надява съвсем скоро у нас ще бъде намерен начин за освобождаване на честотите в необходимия обхват, тъй като това е решаващо за развитието и реалното функциониране на 5G. Важен фактор за по-масовото разпространение на новата мрежа са и инвестициите.

Предвид нуждата от по-голяма плътност на базовите станции заради честотните зависимости и по-високите скорости финансовите инвестиции няма да са никак малки. Това обаче означава, че държавата трябва да облекчи добавянето на нови сайтове, като преразглежда сегашната нормативна уредба.


"A1 Австрия" плати 64,3 млн. евро за честоти за 5G мрежа

© Владимир Владков, Networkworld.bg

А1 е инвестирала близо 200 милиона лева в подобряване на 4G мрежата си, като в момента инвестира сериозни средства и в разрастването на покритието и услугите за Интернет на нещата. При реализирането на 5G обаче инвестициите ще са много по-големи. Компанията вече е започнала преговори с доставчиците на оборудване, провежда и обществени консултации с регулатора КРС относно потенциалните цени на хардуера, на софтуера, на лицензите и честотния спектър, за да бъде очертана поне рамката на необходимите инвестиции за 5G, но при всички положения тези средства ще са големи.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X