Телеком Услуги

OpenSignal: 5G ще се справи с претоварените 4G мрежи

Владимир Владков

КОМПАНИЯТА OPENSIGNAL, следяща производителността на мобилните мрежи по целия свят, публикува най-новия си глобален доклад, като един от изводите в него е, че претоварването води до лошо потребителско изживяване в 4G мрежите. В някои страни скоростта на сваляне на данни към потребителското устройство варира с до 30 Mbps в продължение на целия ден, като това се дължи именно на претоварването на мрежата. Според доклада страните в Европа се справят най-добре с тези мрежови задръствания, в САЩ операторите се справят по-скромно, докато някои азиатски страни се затрудняват твърде много, което се дължи и на много по-бързо растящия брой на т.нар. лакоми потребители, използващи по много часове на ден огромно количество мобилни данни и приложения.

Като цяло в света скоростите на мрежата при пикови нива на трафика са на нивата на „по-тихите“ времеви периоди. „За да стартират всички нови приложения, изискващи голяма пропускателна способност, като добавена реалност или автономно шофиране, операторите и разработчиците на приложения трябва да могат да се освободят от днешните ограничения, когато са принудени да създават услуги и приложения за най-лошите условия на претоварване на мрежата, пише в доклада. Светът се нуждае от нови 5G мрежи, които да предлагат по-голям капацитет и по-последователни скорости за поддържане на иновации.“

 

77 анализирани страни

От 77 страни, в които са проведени проучванията, скоростите за сваляне през 4G връзка са били между 31,2 Mbps и 5,8 Mbps по-високи през най-добрия час от деня в сравнение с „най-бавния час“ от денонощието. Задръстванията в днешните 4G мрежи намаляват скоростите и подчертават необходимостта от нов 5G капацитет, който да се справи с този натиск.

Анализът на OpenSignal разкрива още, че по време на оптималния времеви период от деня – обикновено когато повечето потребители спят, мрежите са способни да предоставят значително по-бърза работа, отколкото в часовете на „будните“ потребители.

През деня 42% от страните се сблъскват с до 2 пъти промени на скоростта. В САЩ най-добрите скорости 4G Download са били 1,9 пъти по-бързи, отколкото късно през нощта, когато мрежите са „по-тихи“ и повечето потребители са офлайн, в сравнение с времето през деня и вечерните часове, отделяни за развлечения, когато мрежите трябва да предлагат на потребителите великолепно изживяване. В Индия пък най-добрата скорост за 4G Download е 3,9 пъти по-бърза в сравнение със скоростта, която получават потребителите в „най-бавния“ времеви период от деня.

Дори най-бързите 4G страни се нуждаят от 5G, за да се справят с големите снижения на скоростта в натоварените часове. В двете страни с най-бързи мобилни мрежи според анализа на OpenSignal – Южна Корея и Сингапур, потребителите се сблъскват с разлика в скоростите от порядъка на 13 Mbps между най-бързи и най-бавните часове, въпреки че и в двете държави средната 4G скорост на изтегляне е сред най-високите в света – съответно с 55,7 Mbps и 54,7 Mbps. Най-екстремните примери на вариране на скоростта според часовия пояс са в Европа. В Швейцария средната 4G скорост на сваляне варира между 29,2 Mbps и 55,5 Mbps според измерванията на OpenSignal, докато в Беларус разликата е още по-голяма – между 7,8 Mbps и 39,1 Mbps. По този показател България е на 12-о място, като скоростта към клиента варира в рамките на денонощието между 42,6 Mbps и 28.4 Mbps.

С развитието на мобилния интернет тези колебания в скоростта ще станат несъстоятелни, пише в доклада на OpenSignal. Потребителите ще очакват по-постоянно изживяване, обещавано от поддръжниците на 5G. Бъдещите мобилни приложения и услуги ще изискват не само високи скорости, но ще се нуждаят и от по-консистентна свързаност. Канада, Чешката република, Гърция, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Катар, Сингапур, Южна Африка и Южна Корея имат най-малки вариации на скоростта, въпреки че са на различни етапи от развитието на 4G. Веднага след тях е България с 1,5 пъти разлика между максимална и минимална скорост по данни на OpenSignal. Това показва висока степен на консистентност на скоростта в 4G мрежите в тези страни независимо от часа.


OpenSignal: 5G ще се справи с претоварените 4G мрежи

© Владимир Владков, Networkworld.bg

 


OpenSignal: 5G ще се справи с претоварените 4G мрежи

© Владимир Владков, Networkworld.bg

В градовете има най-големи колебания на скоростите

Потребителите в Париж се сблъскват с най-големия диапазон на скоростите за 4G Download, вариращи между 21,5 Mbps и 51,4 Mbps за 24-часов период, следвани от Сидни и Сантяго. Тревожен е фактът, че часът за най-висока 4G скорост в Ню Йорк от 40,8 Mbps е бил измерен при виртуална „тишина“, докато жителите на Сеул са успели да използват 40,6 Mbps в най-бавния час на деня. Но дори най-бавната мрежа в Сеул е била по-бърза от най-бързата в Тайпе (38,2 Mbps), Лондон (38,3 Mbps) и 21 други анализирани градове. В България OpenSignal отчита, че най-ниската скорост на 4G сваляне е 28,4 Mbps в пиковите часове, a през нощта при ниско потребление скоростта скача до 42,6 Mbps. По този показател OpenSignal поставя България на 12-о място в света след Южна Корея, Сингапур, Норвегия, Нидерландия, Австралия, Канада, Дания, Унгария, Швейцария, Нова Зеландия и Чешката република. В доклада се отбелязва още, че 5G е най-подходящият мобилен стандарт за големите градове заради по-малкия обхват на по-високите честоти, което е добре, защото именно в центровете на градовете се наблюдават най-големите претоварвания. С развитието на мобилния интернет тези колебания в скоростта ще станат нежелани.

Потребителите ще очакват по-постоянен опит, обещан от 5G.

Бъдещите мобилни приложения и услуги ще изискват не само високи скорости, но ще се нуждаят от постоянна свързаност. Например Super HD видео или 360-градусово поточно излъчване от виртуалната реалност изискват минимум 25 Mbps, за да работят оптимално. Ако даден оператор предлага средна скорост на 4G изтегляне 30 Mbps, може да се предположи, че разполага с достатъчно мощна свързаност, за да поддържа подобно съдържание.

Но ако в действителност скоростите на изтегляне от тази мрежа варират от 20 Mbps до 40 Mbps в различни часове от деня или на различни места от града, тогава потребителите ще могат да кон- сумират това съдържание само в определени моменти.

Още по-лошо е, че времето, в което съдържанието става негледаемо, са точно пиковите часове, когато повече потребители искат да използват услугите. 5G ще осигури не само изключително високи скорости, но и солидна основа за голям капацитет, така че да се справи с проблемите с непостоянството на настоящите 4G мрежи.

Като част от 5G ерата новите високочестотни диапазони ще бъдат използвани за пръв път от мобилните технологии, а това ще увеличи способността на мрежите да поддържат повече едновременни потребители и пренос на данни с много високи скорости

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X