Телеком Услуги

Моделите за разгръщане на 5G стават все по-ясни

Владимир Владков

БЪДЕЩАТА МОБИЛНА МРЕЖА ОБЕЩАВА НЕВИЖДАНИ досега услуги и направо футуристични сценарии за употреба. Телекомуникационните оператори и други играчи от индустрията правят големи залози за услугите от следващо поколение.

5G ще донесе на клиентите нови интерактивни и потапящи преживявания, обяснява в свое проучване Карим Тага, консултант от специализираната агенция Arthur D. Little (ADL). Според него сценариите за употреба вече се изграждат около “потапяне” в спортни мероприятия и приложения за добавена реалност.

Освен чисто потребителските приложения корпоративните организации активно изследват как могат да се възползват от 5G и обмислят самите модели на внедряване (например интелигентно производство). Цели индустрии се организират в екосистеми, така че заедно да се възползват от 5G мрежите и свързаната с тях компютърна инфраструктура (например интелигентни градове). “Все още предстои да видим каква роля ще играят операторите в тези екосистеми, освен да улеснят появата им, обяснява Тага. Някои оператори вече са започнали да оформят верига на добавената стойност и настройват своите услуги съобразно тази верига. За пръв път операторите могат да играят ключова роля за обединяването на корпорациите и индустриалните вертикали, за да осигурят не само свързаност, но и цялостни решения”, убеден е консултантът.

Междувременно моделите за разгръщане на 5G започват да „изкристализират“. Нови пилотни внедрявания на 5G се обявяват почти всеки месец. Arthur D. Little наблюдава 5 отличаващи се модела за разгръщане, прилагани от операторите. 5G може да бъде използвана за:

 1. Предоставяне на гигабитова широколентова услуга на домакинства и за ефективно допълване на последната миля към съществуващите оптични и кабелни мрежи.
 2. Предоставяне на мобилно изживяване от следващо поколение, което ще позволи съвсем нови сценарии на употреба, базирани на виртуална реалност, тактилен интернет и др.
 3. Предоставяне на изключително надеждна свързаност с малка латентност, както и на решения, подобряващи и ефективността, и продуктивността на компаниите.
 4. Подпомагане на цифровите индустриални екосистеми с междумашинна (М2М) свързаност, улесняване на нови екосистеми за обслужване, включващи многобройни партньори, доставчици и крайни потребители.
 5. Предоставяне на инфраструктура като услуга от ново поколение за цялата територия на една страна.

Нетелекомуникационните играчи вече са много активни в разработката на продукти, готови за 5G, пилотни проекти за автономно шофиране, базирани на виртуална реалност информационни услуги и други сценарии на употреба. Ако телекомуникационните оператори не действат бързо, тези нови играчи ще заемат все по-голям дял от новите екосистеми, предупреждава Карим Тага.

Според него има няколко конкретни стъпки, които телекомуникационните оператори могат да предприемат, за да „си постелят“ добре за 5G бъдещето. Изграждането на екосистема за приложения заедно със стартиращи фирми и доставчици на услуги е от ключово значение за улесняване на бъдещите 5G бизнес сценарии. Подготовката на спектъра и на инфраструктурата за бъдещи 5G макроклетки и стотици хиляди малки клетки е друга стъпка, която може да бъде започната сега. В крайна сметка ще се наложи мрежата за фиксиран достъп да стане изцяло оптична, а това ще подпомогне агрегирането и бекхол връзката на мултигигабитовия трафик, както и преминаване на опорната част на мрежата към облачен модел, като всичко това ще позволи лесното разширяване на мрежата и добавянето на пове- че външни партньори. И накрая, те ще трябва да подготвят своята компютърна инфраструктура, за да се справи тя с този гигабитов трафик, добавя консултантът от ADL.


Моделите за разгръщане на 5G стават все по-ясни

© Владимир Владков, Networkworld.bg

Модели на услуги

 1. Гигабитов достъп до дома. Тази услуга е насочена към домове в предградията, като ще се използва милиметровият РЧ спектър, а гигабитовият достъп допълва съществуващото оптично покритие с малки клетки, MIMO приемо/ предаване и формиране на насочени лъчи. Verizon например планира да предостави 5G широколентов интернет в 11 града в САЩ. Домакинствата ще имат нужда от стотици мегабайти, като това ще бъде стимулирано от приложения, използващи интензивно пропусквателния капацитет (напр. 8К телевизия). Много оператори все още не са надградили наследената оптично-коаксиална инфраструктура, дори да е DOCSIS 3.0. Новата мобилна 5G мрежа може да осигури иновативни услуги като „потапяне“ в спортни събития или холограмни изображения, които ще позволят на зрителя да наблюдава мача все едно е седнал на най-доброто място на стадиона.
 2. Мобилно изживяване от ново поколение. Чрез тази услуга операторът предоставя високоскоростен мобилен ШЛ достъп и съответните услуги, като добавена и виртуална реалност например. Използваният спектър може да е различен, а необходимата инфраструктура обхваща малки клетки, MIMO, насочване на лъчи. T-Mobile планира национално 5G покритие в САЩ.
 3. Корпоративни мрежи от бъдещето. Големите предприятия и по-малките производствени фирми имат нужда от високоскоростна и надеждна мрежа, която да подобри продуктивността им. Необходимата инфраструктура включва FTTx, малки клетки, MIMO. Vodafone планира да предостави именно такъв 5G достъп на бизнеса, стимулирайки гъвкавостта, ефективността и в крайна сметка цифровата трансформация. Тези услуги позиционират телекомите като партньори на корпоративните клиенти.
 4. Цифрови индустриални екосистеми. В даден индустриален сегмент се обединяват много доставчици на услуги и приложения, характерни именно за този сегмент (автомобилен, земеделие, умен град и др.). За този бизнес сценарий се прилагат различни РЧ обхвати, но инфраструктурата изисква покритие с голяма плътност, мащабни междумашинни комуникации mMTC. Korea Telecom разработи 5G платформа за олимпиадата през 2018 г., като тв компании и други доставчици участват в създаване на допълнителна стойност към екосистемата.
 5. Инфраструктура като услуга от ново поколение. Изисква се общонационална 5G инфраструктура с високо качество, но на ниска цена, като обединява и малки клетки, и FTTx.

 

Индекс за 5G лидерство


Моделите за разгръщане на 5G стават все по-ясни

© Владимир Владков, Networkworld.bg

ADL е разработила индекс за 5G лидерство, който разпределя страните според наличната техническа инфраструктура на над 40 страни (вкл. България) и тяхната готовност за комерсиализиране на 5G.

 • Факторите за наличие на инфраструктура включват наличие на 5G спектър, договори за разгръщане на 5G, оптично покритие, достъпност на 4G, гъстота на антените и капиталови инвестиции на телекомите.
 • Факторите за готовност за комерсиализиране на услугите обхващат брой на играчите с подходящ спектър, интензивност на 5G тестовете и техния успех, проникване оптиката до домовете, степен на използване на 4G, месечни доходи на домакинствата и процент на R&D инвестициите от БВП.

По тези два показателя водещите страни в света са Южна Корея, САЩ и Австралия. В средния „пояс“ като 5G “последователи“ са много от страните от ЕС (без Великобритания, Финландия и Испания, които заедно с Швейцария „попадат“ сред 5G лидерите. Сред изоставащите по отношение на 5G са страни от Централна и Източна Европа като Полша, Литва, Латвия, Румъния, Хърватия, а България е почти на опашката, показва анализът на ADL

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X