Телеком Услуги

5G: Де факто единственият избор за роботите от бъдещето

Владимир Владков

МАЛКАТА ЛАТЕНТНОСТ И ОБЛАЧНАТА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ са двете основи функционалности на 5G, които съществено ще променят развитието на критични за мисията и за бизнеса роботи, особено на онези, които ще работят навън при екстремни условия.

Според проучване на ABI Research комерсиализацията на мрежите 5G ще стимулира ръст на комерсиалната роботика. Доставките на 5G роботи ще достигнат 570 хил. броя към 2027 г., като основните им задачи ще са за критични за мисията на компаниите приложения. Приложенията ще бъдат подсигурени от 5G свързаност, включително за обществена безопасност, инспектиране на критични активи като газови тръби и електрическа инфраструктура, доставки на пратки до клиента, умен транспорт, прецизно земеделие, машини в открити рудници и превоз на големи товари.

Традиционно високоскоростната широколентова свързаност е достъпна само за роботизирани системи в сгради чрез WiFi връзка и широколентов оптичен кабел.

Същевременно съществуващите във външна среда комерсиални и индустриални роботи често са напълно автономни устройства с вградена интелигентност. С наличието на 5G мрежа способностите на роботите ще бъдат надграждани много бързо и лесно.

„Съществуващите вградени способности като разпознаване на обекти и хора, планиране на маршрута, оптимизация могат да бъдат прехвърлени към облака, където те ще се възползват от много по-голям набор от данни, обяснява Лиан Су, главен анализатор в ABI Research. Същевременно роботизираните системи ще имат достъп до способности, които преди това не са били на- лични. Днес дистанционният контрол е във фокуса на много играчи като T-HR3 на Toyota и Naver AMBITEX, но реално новите правила на играта ще бъдат наложени от изкуствения интелект (AI) и интелигентността на „рояка“ от малки машини. Малката латентност на 5G ще даде възможност на производителите на роботи да подобрят вградения интелект или дори да бъдат изместени определени части в облака, така че съществуващият роботизиран хардуер да се сдобие с нови способности. Корпоративните потребители ще могат да свържат своя парк от роботи за работа на открито към облака и да се възползват от по-голяма производителност, мащабируемост и гъвкавост на облачния интелект.“

За да осигурят 5G способностите, производителите на роботи трябва да работят в тясно сътрудничество с операторите и с доставчиците на чипсети още на етап проектиране и прототипиране, за да извлекат максимална полза от повсеместната свързаност. Наскоро Qualcomm представи платформата си Robotics RB3, поддържана от системата в един чип SoC Snapdragon 845, която може да бъде надградена до 5G, а Inseego си сътрудничи с CloudMinds за предоставянето на 5G свързаност на XR-1 Cloud Robot.

Чрез интегрирането на LTE и 5G свързаност в един набор производителите на роботи могат да предоставят ясна пътна карта по отношение на бъдещите надграждания. Ясната карта на бъдещата свързаност ще предостави на индустрията ръководство за бъдещите способности, които ще осигури клетъчната свързаност. Тя включва периферни изчисления, до които имат достъп много потребители, както и междумашинни комуникации (M2M), които улесняват бързото осъзнаване на конкретната ситуация и обмен на информация между мобилните роботи, облачни платформи и заобикалящатаги инфраструктура.

„В дългосрочен план 5G ще стане де факто метод за свързване на роботите, работещи на открито. Като глобален стандарт 5G ще се възползва от икономията на мащаба. Това ще намали разходите за притежание на 5G мрежи и цената на чипсетите с 5G модем, а това ще позволи на разработчиците на роботи да интегрират лесно 5G свързаност“, коментира Су.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X