Телеком Услуги

Sprint избра стартиращи фирми, развиващи 5G базиран гейминг и обучения

Владимир Владков

Американският оператор Sprint, 70% от който са собственост на японския гигант Softbank, е избрал две стартиращи фирми, разработващи 5G решения. Те ще вземат участие в шестата акселераторска програма на телекома, като целта е да развият идеите си и да могат да предложат нови продукти и услуги за мрежата от следващо, пето поколение. Sprint вече обяви плановете си да стартира 5G услуги по-късно тази година.

Обновеният план включва първоначално задействане на мрежата в 5 града в САЩ през май и предоставяне на 5G покритие за услугата Google Fi според сключеното споразумение за виртуален мобилен оператор (MVNO). Майкъл Комбс, главен изпълнителен директор на Sprint заяви наскоро, че търговските услуги ще са достъпни не за стотици потребители, а за милиони абонати. Първите градове с 5G услуги ще са Чикаго, Атланта, Далас и Канзас сити, а скоро след това ще ги последват Хюстън, Лос Анджелис, Ню Йорк, Финикс (Аризона) и столицата Вашингтон. Sprint е планирала 5G внедряванията на базата на параметрите на LTE трафика и нуждите от капацитет. Потребителите ще избират мевду три съвместими устройства – смартфоните LG V50 ThinQ и Samsung Galaxy S10 5G, както и 5G хъба на HTC.

Но компанията има доста по-амбициозни 5G планове. Акслераторската програма, обявена още през 2014 г., включва 90-дневна схема, по която стартиращи фирми получават менторство, мобилна свързаност и други ресурси, така че да успеят да надградят идеите си.

Избраните за 2019 г. „кандидати за слава“ са Nodecraft и Portl Media. Nodecraft е облачна платформа за онлайн геймърски изживявания, а Portl Media предоставя възможности за обучения и развлечения на екрани, монтирани в споделени таксита.

В програмата участват също 4 компании за фермерски технологии и 3 фирми за млечни продукти.

Фермерските стартъпи: Тексаската Bezoar Laboratories е патентовала пробиотик за едър рогат добитък, който в комбинация с нитрат намалява производството на метанов газ с 50%, осигурявайки допълнителни ползи. Cattle Care от Сан Франциско използва евтини видеокамери, за да открива, разпознава и проследява всяка крава, взема решения относно лечението на определена крава или на цялото стадо. Канадската Healthy Cow („Здрава крава“) пък е създала агробиотехнология, която помага на млекопроизводителите да произвеждат по-здравословно, естествено и питателно мляко, като същевременно намаляват зависимостта им от антибиотици и хормони. Базираната в Бостън Labby е смартфон платформа с изкуствен интелект за анализ на храни и земеделски активи.

Стартъпи за млечни продукти: Нюйорската Brooklyn Buttery преоткрива маслото на 21-и век като забавен удобен продукт за домашни готвачи, които искат да подсилят вкуса на техните ястия, използвайки устойчиви съставки. Numa от Ню Джърси прави естествено сладки млечни дъвчащи бонбони с 6 натурални съставки и 4 грама протеин. Бруклинската RifRaf пък предлага чаши със студена, кремообразна рикота, в която една част е сирене, а другата е изненадващо приятен вкус.

Интересен е изборът на Nodecraft, тъй като операторите проявяват все по-голям интерес към мобилните игри и електронните спортове, опитвайки се да привлекат най-младото поколение.

През март конкурентът AT&T също навлезе по-дълбоко в този сегмент, партнирайки си с компанията за е-спортове ESL за пускане на нова мобилна геймърска лига. Verizon пък тества своя собствена облачна геймърска услуга, базирана на 5G.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X