Телеком Услуги

FCC ще задължи операторите да подобрят точността на повикванията към 911

Владимир Владков

Федералната комуникационна комисия на САЩ FCC се опитва да спаси повече човешки животи чрез по-добро определяне на местоположението на мобилния телефон. Предложението на регулатора ще наложи на операторите да посочват по-точно на кой етаж от сградата се намира телефонът, от който е осъществено повикването към единния спешен номер 911.

Според предложеното правило, операторите ще трябва да определят вертикалното местоположение на повикващия абонат с точност до 3 метра за 80% от обажданията от сгради в 25 от водещите в САЩ мобилни пазари към април 2021 г., а срокът за осигуряване на услугата в топ 50 мобилни пазара е до април 2023 г.

Планът се базира на резултати от тестовете, проведени от браншовата асоциация CTIA по заповед на FCC. Групата първоначално препоръча 5-метрова точност, но е преразгледала целта след обратна връзка от организациите за обществена безопасност.

Председателят на FCC Аджит Пай каза, че стандартът би улеснил екипите за спешна помощ при локализиране на мобилния повикващ в многоетажни сгради.

Комисарите от FCC Джесика Розенуорсъл и Джефри Старкс обаче смятат, че правилата не са достатъчно строги. „Нашето проучване показва, че е възможно да се откриват обаждащите се на 911 с по-голяма прецизност и мисля, че би трябвало това да се реализира по-бързо и в цялата страна“, казва Розенуорсъл.

В момента предложението на FCC е публикувано за обществено обсъждане и след това ще бъде гласувано.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X