Телеком Услуги

Над 1,5 милиарда 5G връзки ще има в края на 2024 г.

Владимир Владков

Ericsson очаква, че поне 40 на сто от населението на Земята ще има достъп до 5G услуги до края на 2024 г., като тогава над 1,5 милиарда връзки ще използват новата мрежова технология. В своя най-нов доклад Mobility Report за периода 2018 до 2024 г. доставчикът е увеличил броя на очакваните връзки спрямо предишната си прогноза, в която твърдеше, че в края на 2023 г. в света ще има 1 милиард 5G връзки.

Според новите числа 5G мрежите ще обслужват около 17 на сто от мобилните потребители (хора и устройства) в края на 2024 г. По това време Северна Америка ще е регионът с най-голям дял на 5G връзките, като проникването на тези услуги ще надхвърли 55 на сто, следва Североизточна Азия (43%) и Западна Европа (29 на сто).

Въпреки бързия темп на проникване на 5G, 4G ще остане доминиращата технология за мобилен достъп с 5,4 милиарда връзки в края на прогнозния период. Ericsson отбелязва, че “5G абонаментите ще растат много по-бързо от LTE, която, на свой ред, досега бе мобилната комуникационна технология, възприемана най-бързо от потребителите.“

Броят на мобилните абонаменти надхвърля броя на жителите в много страни, което до голяма степен се дължи на неактивни абонаменти, притежание на няколко устройства или оптимизиране на абонаментите за различни видове обаждания. В резултат броят на мобилните абонати е по-малък от броя на мобилните абонаменти. Днес има около 5,6 милиарда абонати в световен мащаб, а абонаментите са над 7,9 милиарда. В Централна и Източна Европа например мобилното покритие е над 142%, а в Западна Европа надхвърля 123%.


Възходът на 5G

На глобалния пазар на 5G мрежи има силен импулс. В САЩ един от големите оператори стартира услуга за домашен 5G интернет достъп в началото на октомври, а четирите големи телекома обявиха, че ще започнат да предоставят 5G услуги в периода от края на 2018 г. до средата на 2019 г. Други пазари, които очакват значителен обем 5G абонаменти, са Южна Корея, Япония и Китай. В Европа вече са проведени някои търга за РЧ спектър, а в други те предстоят. Първите търговски 5G абонаменти в Европа се очакват през 2019 г., посочват от Ericsson.

През последните седмици редица оператори посочиха, че липсата на мобилни устройства забавя търговския старт на 5G услугите, особено когато става дума за динамично развиващи се пазари. В своя доклад Ericsson обяснява, че очаква през второто тримесечие на 2019 г. „силна“ поредица от смартфони, които да поддържат новата технология. Компанията обаче предупреждава, че 5G „само ще изгрее“ през 2019 г., но няма да стане масова преди края на следващата 2020 г., когато се очакват „чипсети от трето поколение, внедрени в голям брой устройства“.

На глобално ниво Ericsson предвижда големи разгръщания на 5G мрежи след 2020 г. и до края на 2024 г. в света ще има 1,5 милиарда абонамента за 5G услуги. Това ще представлява близо 17% от всички мобилни абонаменти по това време. Глобалният мобилен трафик на данни ще скочи над 5 пъти в периода между 2018 и 2024, като ключови „двигатели“ за внедряването на 5G са увеличеният капацитет на мрежата и понижената цена за един байт. В края на прогнозния период (декември 2024 г.) средният обем от данни, използвани от един смартфон, ще нарасне 4 пъти и ще достигне 21GB на месец. Средният глобален трафик от мобилни данни от всички типове устройства ще се утрои и ще достигне 136 екзабайта на месец, или 5 пъти повече в сравнение с декември 2018 г.

LTE е доминиращата технология за мобилен достъп от края на 2017 г. Броят на абонаментите за LTE продължава да расте бързо и се очаква да достигне 5,4 млрд. в края на 2024 г. Тогава LTE абонаментите ще са над 60% от всички мобилни абонаменти. Броят на абонаментите за WCDMA / HSPA леко се е понижил през 2018 г., въпреки че технологията все още държи близо 17% от всички абонаменти през 2024 г.


Въздействието на IoT

Докладът отбелязва още сериозно настъпление на клетъчните IoT комуникации, като в края на периода техният брой ще надхвърли 4,1 милиарда. Над половината от тези IoT връзки ще са в Североизточна Азия. Западна Европа и Северна Америка ще засилят експерименталните проекти, като инсталациите в тези два региона ще си „поделят“ останалия дял от IoT комуникациите. В предишния си доклад Ericsson прогнозира, че в края на 2023 г. ще има 3,5 милиарда IoT връзки.

Според Ericsson все по-често мобилните оператори разполагат и с една мрежа за интернет на нещата (IoT), която поддържа технологиите Cat-M1 и NB-IoT. Това им позволява да се справят с разнообразните и променящи се изисквания в широк спектър от бизнес сценарии за различни вертикални сегменти като компании за комунални услуги, интелигентни градове, логистика, селско стопанство, производство и носима електроника. Масовите клетъчни IoT технологии като NB-IoT и Cat-M1, стимулират растежа на броя клетъчни интернет връзки в целия свят.


IoT връзки в млрд.

Тип IoT мрежи

2018 г.

2024 г.

Средногодишен темп на растеж

Wide-area IoT

1,1 млрд.

4,5 млрд.

27,00%

Клетъчни IoT

1,0 млрд.

4,1.млрд.

27,00%

IoT с малък обхват

7,5 млрд.

17,8 млрд.

15,00%

Общо

8,6 млрд.

22,3 млрд.

17,00%

Източник: Ericsson Mobility Report, ноември 2018Над 1,5 милиарда 5G връзки ще има в края на 2024 г.

© Владимир Владков, Networkworld.bg


Тези допълнителни технологии поддържат разнообразни бизнес сценарии на широкообхватни нискоенергийни (LPWA) мрежи, работещи върху прилежащата LTE мрежа. Пазарът на приложения за IoT се разширява, появяват се и по-модерните случаи на употреба, които изискват подобрени мрежови възможности. Примери за такива възможности са поддръжката за оптимизирано качество на гласовите комуникации, по-точно позициониране на устройството, поддръжка на мобилността при висока скорост на движение на потребителя и др. Операторите са разгърнали над 85 клетъчни мрежи в цял свят, използвайки Cat-M и /или NB-IoT. В Европа и Азия започнаха разгръщането на Cat-M, а NB-IoT вече се използва в Северна Америка. И двете технологии се използват, за да се допълват взаимно. Мащабните инсталации и големите количества чипсети ще продължат да свалят цените на чипсетите. Това води до по-нататъшно ускоряване на растежа на клетъчните IoT връзки, прогнозират от Ericsson.


Над 1,5 милиарда 5G връзки ще има в края на 2024 г.

© Владимир Владков, Networkworld.bg

Китай ще има най-развитата 5G екосистема в света

твърди друг анализ на ABI Research, тъй като страната обяви агресивни планове за „супервисокоскоростна свързаност от пето поколение (5G)“ и позиционира тези мрежи като ключов фактор за своята инициатива за икономическо развитие. Въпреки тези планове, щатските оператори ще успеят първи да разгърнат реално действащи 5G мрежи, твърдят от ABI Research.

„Макар че Китай няма да е първата страна, която ще разгърне 5G, след като тези мрежи станат факт, Китай ще стане най-мащабната 5G екосистема. В момента в Китай има над 160 града с население над 1 милион и 15 града с население над 10 милиона“, заяви Емануел Колта, анализатор от ABI Research. - Това ще превърне Китай в най-големия пазар на мобилни широколентови услуги, а китайското правителство позиционира 5G като ключова технология в своята стратегия за индустриална революция.“

ABI Research очаква, че трите големи оператора - China Mobile, China Unicom и China Telecom, ще започнат мащабни внедрявания на 5G през 2020 г., след като видят резултатите от предварителните проекти през 2019 г. Тези първи проекти ще са насочени към подобрено мобилно обслужване на крайните потребители, но основната цел на китайските оператори ще са индустриалните приложения и разделянето на мрежата на „слоеве“ (network slicing), добавят от ABI Research. Добавената и виртуалната реалност (AR/VR) ще имат голяма значение както за потребителите, така и за индустриалните приложения. За крайните клиенти те ще се „въплътят“ предимно във VR игри, но големите очаквания на китайското правителство са свързани с индустриалните приложения на AR/VR като ръководства с виртуални инструкции и виртуални помощници.

САЩ, Китай, Южна Корея и Япония са страните, които се състезават за титлата 5G пионер. “Победителят ще може да установи геополитическо превъзходство, да стимулира ръста на икономиката си, дори да спечели предимство по отношение на военната си мощ и разузнаването си. Китай е в уникална позиция, защото правителството не само регулира телекомуникационния пазар, но и активно стимулира пазара и участниците на него“, добавя Колта.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X