Телеком Услуги

„Облачната“ конкуренция на телекомите ще се ожесточи през 2019 г., твърди GlobalData

Владимир Владков

Телекомуникационните оператори все по-настойчиво се опитват да „избягат“ от обикновеното предоставяне на свързаност, но се сблъскват с ожесточена конкуренция в лицето на технологичните компании, които често са и доставчици на телеком системи. Това показват данните от новия доклад на GlobalData „Telecom Operator Scorecard – Thematic Research".

В области като облачните услуги, изкуственият интелект (AI) и софтуерно дефинираните мрежи (SDN) операторите трябва да установят по-добри позиции и да предложат на клиентите „убедителни решения“, твърдят от анализаторската компания.

В доклад на GlobalData се представят големи теми, които влияят на телекомите ве глобален мащаб, и се прави прогноза как те ще се развият през следващите 12 месеца. Идентифицирани са също водещите телекоми и изоставащите играчи, сблъскващи се със сериозни трудности.

„Телекомуникационните оператори все повече търсят нови подходи, чрез които да избягат от позицията на „глупави тръбопроводи“, осигуряващи най-обикновена мрежова свързаност. Те се опитват да разнообразят услугите в областта на облка, изкуствения интелект и SDN. Тази „траектория“ обаче ги прави директни конкуренти на технологичните гиганти, които също активно атакуват сегменти, смятани от операторите за „запазена територия”, коментира Петроне от GlobalData.

Операторите трябва да се съобразят и с нарастващото влияние на Китай върху технологичните стандарти, което е част от амбицията на страната да доминира при технологиите от следващо поколение.

„Ангажиментът на Китай към технологичното лидерство не просто стремеж за рекорд. Той е неразделна част от стратегическия план на страната. Очакваме Китай да се опита да упражни по-голямо влияние върху правилата за новите телеком стандарти като 5G и Интернет на нещата (IoT), по същия начин, по който Европа доминираше при 2G, а САЩ – при 3G и 4G“, допълва Петроне.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X