Телеком Услуги

Европейската комисия ще разследва сделката за придобиването на Liberty от Vodafone

Владимир Владков

Европейската комисия (EC) изрази загриженост относно предложеното от Vodafone придобиване на дъщерни дружества на Liberty Global в Германия, Чешката република, Унгария и Румъния и затова започна задълбочено разследване на евентуалната сделка. Комисията смята, че това придобиване, обявено през май 2018 г., може да намали конкуренцията в Германия и Чешката република.

„Важно е всички потребители в Европейския съюз да имат достъп до ценово достъпни и качествени телефонни и телевизионни услуги“, заяви комисарят Маргрет Вестагер, отговаряща за политиката на ЕС по конкуренцията. Вестагер добави, че задълбоченото разследване има за цел да гарантира, че сделката няма да доведе до по-високи цени, по-малък избор и иновации в телекомуникационните и телевизионни услуги за потребителите.

В Германия Vodafone и Liberty Global оперират коаксиални кабелни мрежи, които покриват различни области и региони. В Чехия, Унгария и Румъния Vodafone работи главно като оператор на мобилна услуги, а Liberty Global - като доставчик на фиксирани телекомуникационни услуги.

Специално за Германия Еврокомисията изразява загриженост, че сделката ще премахне конкуренцията между сливащите се дружества на пазара на пазара на фиксирани услуги и телевизия, ще намали броя на играчите и ще ограничи стремежа на новото обединено предприятие да се конкурира ефективно с останалите оператори, както в районите, обслужвани от дъщерна компания на Liberty Global - германската Unitymedia, така и в Германия като цяло. Сделката би могла също така да елиминира конкуренцията между сливащите се дружества и по отношение на инвестициите в мрежи от следващо поколение. Освен това новото дружество ще има много по-голяма мощ при преговорите с телевизионните оператори, допълват от комисията.

В Чешката република сделката може да изхвърли някои от конкурентите на местния телекомуникационен пазар. Еврокомисията не открива основания за тревога по отношение на предложеното сливане на пазарите в Унгария и Румъния.

При задълбоченото разследване ЕК иска да определи дали тези нейни първоначални притеснения са основатели и ще бъдат потвърдени. Транзакцията бе докладвана в ЕК на 19 октомври 2018 г. Германското федерално антикартелно ведомство поиска разглеждане на случая от Германската атнимонополна комисия на 7 ноември 2018 г. Това искане все още изчаква решение, обясняват от ЕК. Сега Еврокомисията има на разположение 90 работни дни (до 2 май 2019 г.), за да се произнесе с решение дали одобрява сделката или не.

Плановете за това придобиване срещнаха силна съпротива от страна на германската телекомуникационна индустрия. Deutsche Telekom и Tele Columbus поискаха блокиране на сделката, защото щяла да има негативен ефект върху конкуренцията. Асоциацията на кабелните оператори FRK апелира за по-строги условия към новото дружество, например то да отвори своите мрежи към трети страни.

Liberty Global все още очаква одобрение на транзакцията от ЕК до средата на 2019 г. „Ние винаги сме очаквали втора фаза на оценяване, като се има предвид размерът и обхватът на тази транзакция, заяви изпълнителният директор Майк Фрийз. - Очакваме с нетърпение да работим с Еврокомисията и продължаваме да очакваме одобрение до средата на 2019 г.“© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X