Телеком Услуги

5G устройствата може да станат ключов актив на операторите

Владимир Владков

Ексклузивните сделки с устройства, които операторите сключваха доскоро с производителите на най-търсените мобилни телефони (и най-вече с Apple за iPhone), може да се завърнат в ерата на 5G, тъй като по-малките производители на мобилни телефони искат да се възползват от технологичната промяна и да грабнат вниманието на потребителите.

Анализаторите Роджър Ентър от Recon Analytics и Кен Хайърс от Strategy Analytics, са обяснили през Mobile World Live, че доминиращите марки като Samsung и Apple едва ли ще започнат да сключват ексклузивни договори за флагманските си 5G модели. Вместо това производители като LG и Lenovo (Motorola) могат да се ориентират към подобни споразумения, за да си подсигурят по-голяма публичност чрез операторите.

Ентър обясни, че операторите обикновено биха предложили на производителите на устройства маркетингова помощ и по-добро позициониране в магазините. „Сключвате договори за ексклузивност, защото имате нужда от поддръжка и искате по-тясна връзка с оператора или защото имате проблеми с веригата за доставки и можете да правите само голямо количество устройства. Ако можете да произведете само 10 000 или 100 000 телефона, предпочитате да ги продадете през един оператор“, казва Ентър.

Сделките за изключителни права са предимно в полза на производителя, отбеляза Хайърс и добавя, че те дават на оператора незначителна диференциация спрямо конкурентите и дори в крайна сметка да се окажат неуспешни за производителя, ще създадат интерес у потребителите, които ще се насочат към неговите магазини.

Анализаторите коментират тенденцията и предвид на неотдавнашните ексклузивни договори, сключени между T-Mobile САЩ и OnePlus, наскоро обявената сделка на AT&T за Razer Phone 2, както и подобни ходове на Verizon, покриващи телефона Pixel на Google и новото Palm устройство.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X