Телеком Услуги

Роумингът ще поскъпне, ако няма сделка между Великобритания и ЕС

Владимир Владков

Безплатният роуминг на данни в Европа за британските граждани не е гарантиран, ако страната не успее да постигне споразумение за напускане на Европейския съюз, предупреди британски министър.

В интервю за BBC News секретарят по Брекзит Доминик Рааб заяви, че по случая няма никакви гаранции, а правителството смята, че роуминг услугите ще бъдат предлагани при различни условия, ако споразумението между Обединеното кралство и ЕС се провали.

За британските потребители това ще означава по-малко разговори и данни в Европа в сравнение с получаваните „у дома“.

На теория британските оператори могат да върнат за целия ЕС роуминг таксите, които отпаднаха през юни 2017 г., след като Великобритания напусне Общността (планирано е това да стане на 29 март 2019 г.)

Въпреки това операторите Vodafone, EE, O2 Великобритания и 3 Великобритания твърдят, че няма да искат допълнителни такси от потребителите, пътуващи в Европа.

Липсата на сделка с ЕС ще усложни проблема, тъй като няма да се прилагат регулациите за таксите, които европейските оператори ще искат от британските. Британското правителство каза, че все още работи с операторите за въвеждането на таван от £45 на месец за използване на мобилни данни в чужбина, които съответстват на въведени от ЕС таван от €50.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X