Телеком Услуги

AT&T тества с британска фирма IoT доставки на лекарства

Владимир Владков

AT&T изпрати своя технология за проследяване на активи “в небето“, осъществявайки съвместен проект с британската компания за опаковане Softbox Systems. Проектът демонстрира как IoT технологиите и дронът могат да се използват за транспортиране на чувствителни към температурата медицински консумативи.

При експеримента в Пуерто Рико дрон, свързан към LTE мрежа на оператора, е използван за пренасянето на Skypod, термично изолирана система за опаковане, произведена от Softbox Systems, която включва т.нар. „смарткутия“, работеща с IoT технологията на AT&T.

AT&T обяви в съвместно изявление, че IoT технологията е позволила на екипа да проследи почти в реално време температурата и местоположението чрез уеб базирано и мобилно приложение. Мониторинговата система е била проектирана да изпраща предупреждения, ако температурата на кутията се промени извън зададен интервал, или ако дронът се отклони от зададените географски параметри.

Операторът добави, че смарткутията е записала данни за излагането на светлина, които могат да се използват, за да се определи дали кутията е отворена или затворена, както и да сигнализира, ако в пакета е бъркано.

Техническият директор на Softbox Systems Ричард Ууд твърди, че този експеримент е първи в индустрията и добавя, че смарткутията „може бързо да бъде внедрена в глобален мащаб на места, където има нужда от подпомагане при хуманитарни катастрофи“. (вж. видеото на AT&T в YouTube):

Този експеримент на AT&T показва, че операторът се стреми да разшири портфолиото си от IoT предложения и проучва многобройни приложения, свързани с дронове, а наскоро един от шефовете на AT&T каза, че здравеопазването е един от обещаващите сектори за използване на IoT.

През миналата година AT&T пусна хеликоптера Flying COW (Cell on Wings, клетка, качена в дрона) в Пуерто Рико след урагана Мария. За пръв път беше използван дрон, чрез който жителите да получат връзка с мобилни телефонни услуги след бедствие, засегнало радиокулите и традиционните базови станции.

“Сезонът на ураганите през 2018 година е пред нас и ние се сещаме за опустошението, причинено от урагана Мария миналата година. Този опит е фантастичен пример за “IoT за добри неща”, показвайки, че е възможно свързаните медицински дрони да доставят жизненоважни лекарства на хората по време на бедствия“, заяви Джон Владимир Сламека, президент на AT&T региона за Европа, Близкия изток и Африка.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X