Телеком Услуги

Телекоми трябва да инвестират в нови умения, за да се възползват от блокчейн

Владимир Владков

Телекомуникационните оператори продължават да търсят начини да компенсират спадащите приходи и печалби, като блокчейн технологиите представляват за тях нова възможност за поне $1 милиард, твърдят анализаторите от GlobalData.

Телекомите обаче трябва да адаптират своите мрежи и да обучат служителите си, за да се възползват от подобренията, предоставяни от блокчейн, които варират от премахване на „омразните“ роуминг такси до ускорено задействане на широк набор от услуги за свързани устройства като доставки с дронове, добавят от GlobalData.

Напоследък в пресата излизат редица статии за блокчейн, повечето от които са свързани с криптовалути като биткойн и перспективите за напълно защитени финансови транзакции. Пазарните прогнози за блокчейн базиран телеком пазар на стойност сочат, че след 5 години той ще достигне поне 1 милиард долара. Именно гледайки в тази посока гигантът в консултантските услуги Accenture обяви, че потенциалът на глобалната телеком блокчейн екосистема е в размер на $1 трилион.

Макар че оценките за пазара да се разминават в толкова широк диапазон, едно е ясно – блокчейн ще расте много бързо и ще играе значителна роля при преобразуването на бизнес модела на телекомите, както и на цялата индустрия.

Операторите, работещи в глобален мащаб, вече се подготвят да капитализират разнообразните блокчейн възможности. Някои вече са започнали да тестват блокчейн технологии, за да решат някои от належащите си нужди, например за премахване на роуминг таксите, обясняват от GlobalData.

Големи оператори като BT, Colt, HGC Global, Telefonica и Telstra вече са се включили в мащабни експерименти с блокчейн, насочени към ускоряване на процеса по обезпечаване на техните услуги на едро. Verizon например финансира блокчейн специалиста Filament, като целта на щатския оператор е да използва блокчейн за улесняване на употребата и плащането на услуги от свързани устройства като доставки и наблюдение с дронове.

„Чрез директни комуникации, базирани на блокчейн, до SIM картите на мобилното устройство, мобилните оператори ще се надпреварват да предлагат своите услуги за глас и данни на туристи, посещаващи районите, покрити от техните мрежи, обяснява Рон Уесфол, технологичен анализатор в GlobalData. - Операторите ще се възползват от достъпа до огромна нова потребителска база от туристи, избягвайки скъпата интеграция със системи на трети страни или харчейки огромни средства за надграждане на остарели системи или изграждане на нови сложни системи.“

Засега обаче операторите трудно продават нещо различно от минути за разговори и обеми от данни. Блокчейн изисква ниво на техническо ноу-хау и маркетинг умения, които не се придобиват за „една нощ“. „Телекомите трябва да покажат, че могат да използват тези текущи блокчейн експерименти, за да предоставят бързо нови услуги и функции. Те трябва да наемат и да обучат персонал, който да разбира блокчейн технологиите и да адаптират своите мрежи така, че да се използват предимствата на разпределените и споделени цифрови бази данни (distributed ledger). Някои оператори ще бъдат готови да използват блокчейн възможностите като премахване на роуминг таксите още в края на 2018 г. В по-дългосрочен план и ако се направи правилно, последиците за телекомуникационния пазар ще са огромни, тъй като операторите заедно с техните клиенти и партньори ще подобрят значително клиентското изживяване и финансовите печалби от блокчейн базирани напълно надеждни и рационализирани комуникации и транзакции“, допълва Рон Уесфол.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X