Мобилни Мрежи

Ericsson представи платформа за оптимизация на LTE и 5G SA частни мрежи

Иван Гайдаров

Ericsson представи платформата Private 5G, която е насочена към подкрепата на LTE и 5G SA частни мрежи. По този начин шведският производител на телекомуникацинно оборудване иска да използва възможностите на корпоративния клетъчен пазар.

В прессъобщение от компанията заявяват, че новата платформа ще може да оптимизира и опрости бизнес операциите чрез облачно базиран мрежов мениджмънт, като едновременно с това позволява съхранение на конфиденциални данни в локални инсталации. Производителят обещава нулево прекъсване на услугата при надстройка и гарантира SLA-базирана висока производителност. Основните сектори, към които е насочено новото решение, включват производството, добивната и преработващата промишленост, както и енергийните предприятия, пристанища и летища.

"С Private 5G ние взимаме най-доброто от настоящото портфолио на Ericsson и го допълваме с най-доброто от новата ни технология," казва Томас Норен, ръководител на частните мрежи в Ericsson. "Правим това, за да предоставим на бизнеса необходимото за подобряване на производителността, да дадем възможност за нови предложения и да осигурим на служителите по-добра работна среда."

"С Private 5G ние също така предоставяме на операторите по-добър начин да обслужват бизнес клиенти и да привличат активите им - накратко, да надхвърлят нивото на мобилната широколентова връзка", обяснява още Томас Норен от Ericsson.

За разлика от Ericsson неговият скандинавски конкурент е по-смел в директното сътрудничество с предприятия, заобикаляйки телекомуникационните оператори на корпоративния клетъчен пазар, когато е необходимо. Това се дължи както на наследството на Alcatel-Lucent, което Nokia получи, така на идеята, че частните мрежи представляват много по-голяма възможност в ерата на 5G, отколкото преди. Това важи особено за пазари като Германия и Япония, където се предоставят спектри и се издават лицензи за предприятия и други институции за разпространение на техните частни 5G мрежи.

Но това не означава, че Ericsson се е отказал от този сегмент. Поне засега. За да засили предложенията си в посока "специализирани мрежи" (и глобалната си IoT платформа), производителят придоби Cradlepoint, американски лидер на пазара за безжични WAN 4G и 5G корпоративни решения, за 1,1 милиарда долара. През април Ericsson дори обяви, че работи по проект за изграждане на 4G частна мрежа на Airbus, без да се споменава каквато и да е посредническа роля на телекомуникационни оператори.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X