Операторски Технологии

Volvo и Ericsson с първи успешен тест на трансгранично свързване на автомобил

Иван Гайдаров

Свързаните автомобили не биха били особено практични, ако спират да бъдат свързани веднага щом излезете от границите на своята държава. За да решат този проблем, Ericsson и Volvo сключват партньорство и вече са провели първи тестове на трансгранично предаване на превозни средства през 5G мрежа. Въпросният автомобил обаче фактически не изглежда да е преминал никакви национални граници. Тестовете са извършени на тестовата писта AstaZero в Швеция, която е приблизително на еднакво разстояние между границите на Дания и Норвегия, така че това трябва да се разглежда като тестова среда. Въпреки това остават някои съмнения, че изпитателите са успели да синтезират техническата среда, с която се сблъскват шофьорите на свързани автомобили, които искат да се отправят в чужбина. Според двете компании тестовете доказват, че непрекъснатостта на услугата в 5G мрежите може да бъде гарантирана през границите.

"Споделянето на актуализирана карта с други автомобили е задача, чувствителна към латентността, и изисква висока производителност на множество мрежи", казва Микаел Притц, директор на научните изследвания в Ericsson Area Networks. "По време на теста на пистата AstaZero се справихме с това предизвикателство с обещаващи резултати. Радваме се да продължим сътрудничеството си с Volvo Cars за разширяване на мрежовата мобилност на автономни и свързани автомобили."

Постоянният обмен на данни между автомобилите и мобилната периферия е ключов аспект на голямата идея за свързано шофиране. В крайна сметка тя се очаква да позволи създаването на напълно автономни превозни средства, защото те ще бъдат всезнаещи благодарение на огромните потоци данни в реално време. Разбира се, тази концепция разчита на стабилна, безпроблемна, постоянна свързаност, така че опитите като този са важна стъпка напред по този път.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X