Мобилни Мрежи

Nokia подобри собствения си рекорд за скорост на 5G

Иван Гайдаров

В нов тест, проведен в Анкара, в партньорство с Turk Telekom, Nokia успя да достигне 4,5 Gbps чрез комерсиален 5G комплект, с което подобри собствения си рекорд. Последният път, когато доставчикът обяви рекорд, тестът постигна 8 Gbps, но той беше направен с две устройства - т.е. 4 Gbps за всяко. В случая от Nokia са съсредоточили само върху скоростта от една базова станция до едно устройство, което със сигурност трябва да бъде стандарт за подобни изпитания.

"Въпреки стартирането на търговски 5G мрежи в много страни, 5G тестовете все още играят важна роля в развитието на по-бързи и по-добри мрежи", казва Томи Уито, президент на мобилните мрежи в Nokia. "Тази рекордна скорост, постигната заедно с нашия дългосрочен партньор, показва, че ние непрекъснато усъвършенстваме и подобряваме начина, по който изграждаме и управляваме 5G мрежите, и това е не малка част благодарение на близо 200 изпитания."

"По време на изпитанието използвахме единствено спектъра mmWave през тестовата 5G мрежа, която достигна рекордни скорости над 4,5 Gbps", казва Юсуф Кирач, главен технологичен директор в Turk Telekom. "Благодарение на тази технология, която предоставя многобройни предимства за потребителите и операторите, постигнахме високите скорости и целите за голям капацитет, обещани от 5G".

По думите му тези технологии действат и като мост за разработване и проправяне на пътя за "терахерц" системи, които осигуряват ултрависока скорост и капацитет и се планира да бъдат използвани за 6G.

В играта на рекорди в 5G скоростта участват най-вече Nokia и Samsung, но докато Nokia се фокусира върху комерсиалната среда, южнокорейският гигант все още предпочита по-големите числа от лабораторните тестове. Тъй като в случая видимо трябва да бъдат сравняване ябълки с круши, реално трудно може да се каже чия технология предлага по-високи скорости.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X