Операторски Технологии

Lockheed Martin и Omnispace ще разработват сателитна 5G мрежа

Иван Гайдаров

Авиокосмическата и отбранителна компания Lockheed Martin обединява усилия със стартъпа Omnispace, за да разработят сателитна 5G система за допълване на земното покритие. Компаниите обясняват, че ще комбинират сателитната технология и експертния опит на правителствения пазар на Lockheed Martin с 3GPP - съвместимата мобилна мрежа на Omnispace, за да изградят 5G система, работеща в спектъра от 2GHz за комерсиални и правителствени потребители.

Рик Амброуз, EVP на Lockheed Martin Space, коментира, че проектът "има потенциал да преобърне представите за космически-базираната мобилност".

През декември 2020 г. Omnispace събра 60 милиона долара инвестиции, за да финансира своя план за стартиране и придобиване на 2GHz спектър на ключови световни пазари. По това време компанията обяви, че очаква първоначалните компоненти на нейната система да влязат в експлоатация през 2022 г.

Новият проект се присъединява към няколко други компании, които работят в сферата на космическата свързаност, включително Intelsat и OneWeb.

Подкрепената от Vodafone Group AST SpaceMobile наскоро разкри плановете си да започне да предлага мобилни услуги от своята спътникова мрежа през 2023 г., докато руският оператор MegaFon проучва опции за запълване на пропуските в покритието си.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X