Операторски Технологии

Китай превръща в приоритет развитието на 6G до 2025 г.

Иван Гайдаров

Правителството на Китай планира да превърне в свой приоритет развитието на 6G до 2025 г., като увеличи сериозно акцента си върху технологията след последните научни постижения в Европа и САЩ.

Държавният вестник China Daily цитира правителствени експерти и представители на индустрията, които очертават план за напредък в сферата на 6G между 2021 и 2025 г. като част от по-широка платформа за "Дигитален Китай", който трябва да гарантира, че технологията ще осигури свеж икономически импулс.

Янг Шаовей, заместник-ръководител на Cyberspace Administration of China, коментира по време на медиен брифинг, че страната ще ускори научноизследователската и развойна дейност на 6G технологиите, разширяването на 5G мрежата и работата около IPv6 (Internet Protocol version 6).

По думите му Китай ще вложи повече усилия за изграждането на системи и стандарти "за управление на потока от данни, трансграничното предаване на данни и защитата на данните", тъй като страната иска да се възползва в максимална степен от ползите на дигиталната икономика.

Подробности за това какво точно планира да направи Китай, за да ускори развитието на 6G, все още няма, а и голяма част от индустриалните играчи очакват технологията да види бял свят най-рано през 2030 г.

Миналия месец беше представен нов 6G изследователски проект, включващ големи европейски оператори. Преди това американските оператори се ангажираха да работят върху технологията, обединявайки сили в Next G Alliance - група, натоварена с разработването и дефинирането на 6G технологията.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X