Операторски Технологии

Водещи телекоми се обединиха в Европейска зелена дигитална коалиция

Иван Гайдаров

13 главни изпълнителни директори на европейски телекомуникационни компании станаха основатели на Европейската зелена дигитална коалиция, обещавайки, че техните организации ще бъдат неутрални по отношение на климата най-късно до 2040 г., като по този начин подпомогнат за ускоряване на реализацията на климатичните амбиции на Европейската комисия.

Към изпълнителните директори на телекомите се присъединяват 13 изпълнителни директори от водещи компании от ИКТ сектора, както и производствени и дигитални малки и средни предприятия. Декларацията е подписана по време на Digital Day 2021 г., организиран от Португалското председателство на Европейския съюз и Европейската комисия.

Изпълнителните директори се ангажират да разработят "стандартизирани, надеждни и сравними методологии за оценка на нетното въздействие на зелените дигитални решения върху околната среда и климата в приоритетни сектори като енергетиката, транспорта, производството, селското стопанство и строителния сектор".

Очаква се и други компании да се присъединят към коалицията през следващите месеци, а резултатите от нейната работа ще бъдат представени през 2022 г.

Европейският телекомуникационен сектор отдавна се ангажира да намали своя въглероден отпечатък, като същевременно насърчава услугите за свързване и инструментите за намаляване на емисиите в много сектори в полза на околната среда и обществото. Мобилните технологии помагат за намаляване на емисиите в други сектори с 10 пъти по-голямо количество, от произведеното от самата телекомуникационна индустрия, според проучване на GSMA. Успоредно с това доклад на ETNO показва, че секторът драстично е намалил собствените си емисии и бързо увеличава използването на възобновяема енергия, като скокът е с 24% само между 2018 и 2019 г.

Списъкът с телекомуникационни компании в Европейската зелена дигитална коалиция включва Deutsche Telekom AG, Ericsson, Liberty Global, Nokia, NOS, Orange, Proximus, TDC A/S, Telefónica, A1 Telekom Austria Group, Nordics, Telenor Group, Telia Company и Vodafone Group.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X