Операторски Технологии

DARPA и Linux Foundation ще популяризират съвместно отворения код

Иван Гайдаров

Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA) ще си партнира с Linux Foundation, за да стимулира развитието на отворени 5G мрежи, периферни изчисления, AI и IoT технологии с цел да повишат интереса на правителствата към този тип технологии в глобален мащаб.

Сътрудничеството им включва създаването на нова инициатива - US Government Open Programmable Secure (US GOV OPS) - която ще функционира като стандартна платформа с отворен код, управлявана от Linux Foundation.

Първият проект в програмата ще се фокусира върху използването на софтуер и системи с отворен код за създаване на сигурна 5G референтна архитектура за предоставяне на възможности за бързо разпространение на нови функции, реакция срещу ботнет системи и други заплахи, както и внедряването на защитени мрежови срезове, които могат да работят в рамките на ненадеждна инфраструктура.

Американската програма GOV OPS е първата от "многобройните" правителствени колаборации, които Linux Foundation се очаква да обяви през тази година. Според представители на компанията "всички правителства по света" започват да виждат стойност в технологиите с отворен код поради способността им да предлагат по-голяма прозрачност и достъпна среда с различни доставчици.

Участието на големи крайни потребители със значителна покупателна способност като американското правителство се очаква да даде допълнителен тласък на научноизследователската и развойната дейност в сферата на отворения код.

Този ход е поредният в стремежа на САЩ да се превърне в категоричен лидер по отношение на 5G. Към момента американската администрация е в процес на създаване на програма, наречена 5G Challenge, която трябва да стимулира растежа на отворената екосистема. За целта през 2020 г. тя привлече повече от дузина големи доставчици за провеждане на изпитания в пет военни инсталации.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X