Операторски Технологии

Нов алианс ще развива и налага концепцията за отворен RAN

Иван Гайдаров

NTT Docomo сформира коалиция от 13 международни технологични компании, които ще си сътрудничат за ускоряване на отворения RAN и прокарване на комерсиални стартирания на виртуализирани мрежи през 2022 година. В изявление операторът заявява, че обединява сили с компании, включително японското звено на Dell Technologies, Fujitsu, Nvidia, Mavenir и Qualcomm.

NTT Docomo обяснява сътрудничеството с търсенето на начини за постигане на презокеанско разширяване на отворената 5G RAN екосистема и "осигуряване на гъвкаво разгръщане на мрежата, за да се отговори на нуждите на различни компании и оператори в ерата на 5G".

Компаниите ще обсъждат въвеждането на отворен RAN с оператори, обмислящи подхода на мрежовата архитектура, с цел "пакетиране, осигуряване, инсталиране, експлоатация и поддържане на оптималната за тях мрежа за радиодостъп". Групата ще разработи "по-гъвкав и силно разширяващ се виртуален RAN", който има за цел да пусне на пазара през 2022 г., и ще стартира дискусиите около ефективността на vRAN, създавайки среда, позволяваща на операторите да използват инфраструктура "дистанционно и свободно".

Docomo е дългогодишен защитник на отворения RAN и е един от основателите на O-RAN Alliance през 2018 г.

В началото на месеца операторът поведе друга инициатива - за създаване на консорциум, обхващащ разработването на частни 5G системи и свързаните с тях управлявани услуги за предприятия.

Миналия месец Deutsche Telekom, Orange, Telefonica и Vodafone Group установиха сътрудничество, обхващащо пускането и развитието на отворена RAN технология, в опит да гарантират, че Старият континент е в крак със САЩ и Япония.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X