Операторски Технологии

В Ericsson се притесняват за бизнеса си в Китай

Иван Гайдаров

Главният изпълнителен директор на Ericsson - Бьоре Екхолм - предупреди, че решението на Швеция за забрана на 5G оборудването на Huawei и ZTE може да повлияе на бизнеса на шведския доставчик в Китай. Екхолм направи това по време на финансов отчет, в който разкри увеличение на печалбата за четвъртото тримесечие на 2020 г. при засилени продажби на мрежовото си подразделение.

Екхолм повтори своята категорична позиция за опасностите, които носят със себе си забраните на доставчици, подчертавайки необходимостта от свободна конкуренция и глобално сътрудничество в разработката на стандарти. Решението на Швеция "може да компрометира нашите операции в Китай", добави той.

Фредрик Джейдлинг, ръководител на Business Area Networks в шведския доставчик, коментира пред Mobile World Live, че макар забраната все още да не е довела до "съществено въздействие" върху бизнеса на Ericsson в Китай, "тя редовно се превръща във фокус на дискусиите ни с партньори и клиенти в страната".

"Излишно е да казваме, че наблюдаваме ситуацията много внимателно предвид важността на китайския пазар за нас. Работим, за да гарантираме, че отговаряме на изискванията и сме способни да контролираме тези части, които подлежат на контрол от наша страна в тази ситуация", обяснява Джейдлинг.

Ericsson има сериозни съвместни проекти с китайски оператори. В отчета си за третото тримесечие от доставчика посочиха региона като критично важен.

Излизайки от геополитиката, Екхолм отбелязва, че пандемията от Covid-19 е подчертала необходимостта от устойчива дигитална инфраструктура, добавяйки, че повечето страни виждат 5G като ключова технология.

"Пандемията разкри дигиталното разделение и бързото внедряване на 5G е начин за преодоляването му", коментира той, посочвайки ускорените усилия за разгръщане на мрежите от ново поколение в Австралия, Близкия изток, Североизточна Азия и САЩ.

Числа

Ericsson регистрира 60% годишен скок на нетната печалба през Q4 2020 - 864 милиона долара - а приходите на компанията са се увеличили с 5%. Доставчикът отбеляза, че е подобрил маржовете си във всички сегменти.

Приходите от мрежовото подразделение са се увеличили с 20%, а в дивизията си за дигитални услуги Ericsson планира да започне да генерира приходи от своите облачни 5G продукти през следващите 12 до 18 месеца, като сделките, описани като "значителни клиентски договори", вече са налице.

Екхолм отбелязва, че Ericsson печели пазарен дял от всички основни конкуренти в своите звена. Поглеждайки към 2021 г., той добавя, че има очаквания за запазване на печалбите от бизнес сегмента в Европа, въпреки че отбеляза, че темпът на разпространение на 5G в региона продължава да изостава от някои други области.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X