Операторски Технологии

Nokia и Google подписват стратегическо облачно споразумение

Иван Гайдаров

Финландският доставчик на телекомуникационно оборудване Nokia подписа стратегическо партньорство с Google Cloud, за да обедини своите продукти в корпоративни 5G решения. "В рамките на това партньорство Google Cloud и Nokia ще работят в тясно сътрудничество, за да валидират, оптимизират и развият мрежовите функции на облачната инфраструктура. Двете компании също така ще внедрят съвместни иновации в нови решения, които ще помогнат за предоставяне на 5G свързаност и услуги в по-голям мащаб", се казва в съобщение до пресата.

"През последните пет години телекомуникационната индустрия се превърна от физически уреди във виртуални мрежови функции и вече вградени в облака решения", казва Рон Хаберман, главен технически директор на облачни и мрежови услуги в Nokia, и добавя: "В Nokia сме развълнувани да работим с Google Cloud в услуга на нашите клиенти, за да предостави избор и свобода за стартиране на натоварвания на място и в публичния облак. Облачните мрежови функции и автоматизация ще дадат възможност за нова гъвкавост и случаи на употреба в ерата на 5G".

"Пред доставчиците на комуникационни услуги има огромна възможност да подкрепят цифровите трансформации на бизнеса в периферията на мрежата, както чрез 5G свързаност, така и чрез приложения и възможности в облака", казва на свой ред Джордж Нази, вицепрезидент на Telco, Media & Entertainment Industry Solutions в Google Cloud. "За целта е необходима модернизирана инфраструктура, изградено за облака 5G ядро и ние сме горди да си партнираме с Nokia, за да помогнем на телекомуникационната индустрия", добавя той.

Google е един от малкото глобални гиганти в публичния облак и търси все по-добри позиции в конкуренцията си с доминиращия играч AWS. Както отбелязва Light Reading, телекомите пък изглежда вече са хвърлили кърпата в съревнованието с технологичните гиганти, когато става въпрос за облака и периферията, като ходът на Nokia потвърждава това.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X