Операторски Технологии

Huawei окончателно остава извън шведския 5G пазар?

Иван Гайдаров

Жалбата на китайския доставчик Huawei, внесена в шведския съд срещу условията на търговете за 5G честоти в страната, беше отхвърлена, което означава, че те ще продължат по предварително установения ред.
Според Reuters шведския съд е постановил, че предходното решение, което позволява търгът да продължи, въпреки правните възражения на Huawei, не може да бъде обжалвано. От китайския технологичен гигант обаче казват, че все още чакат няколко други правни действия, за да постигнат целите си и предупреждават за "сериозни последици", ако търгът бъде реализиран преди тяхната реализация.

Решението шведските 5G търгове да бъдат насочени към компании, които не използват технологии на Huawei или ZTE в своите мрежи, беше взето от Swedish Post and Telecom Authority (PTS). Правното възражение на Huawei срещу решението беше отнесено от PTS до административния съд в Стокхолм, който се произнесе срещу него. След като сега става ясно, че обжалването на Huawei също е отхвърлено, изглежда китайската компания официално е извън шведския 5G пазар.

Eдин от хората, които вероятно ще бъдат най-разстроени от решението, се очаква да е изпълнителният директор на Ericsson, който енергично лобира в полза на Huawei по този въпрос. Според анализаторите той се притеснява от реципрочните действия срещу Ericsson в Китай, особено след като компанията току-що спечели договор за подпомагане на изграждането на първата 5G мултиоператорска основна мрежа в Тайван.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X