Операторски Технологии

IBM представи нова облачна платформа за телеком индустрията

Иван Гайдаров

IBM разширява амбициите си на телекомуникационния пазар, предлагайки на операторите нова хибридна облачна платформа и добавяйки Nokia към нарастващия списък със свои партньори за приложения.

Платформата Cloud for Telecommunications на компанията е изградена върху отворената архитектура Kubernetes на дъщерното ѝ дружество Red Hat и включва няколко предварително обявени предложения, включително Telco Network Cloud Manager, Edge Application Manager и разпределена облачна сателитна услуга.

Мариса Виверос, вицепрезидент на IBM по стратегията и предложенията за телекоми, медии и развлечения, коментира пред Mobile World Live, че новата платформа идва в отговор на търсенето по-голям избор на пазара. Въпреки че конкуренти като Microsoft, Google и Amazon вече пуснаха свои собствени телеком-ориентирани облачни платформи по-рано тази година, от IBM са категорични, че операторите "определено искат друг доставчик" и "специално ни призоваха".

От технологичния гигант подчертават, че екосистемата на IBM за облачни партньори "е ключова точка за диференциация", отбелязвайки, че сега тя включва повече от 35 участници. Сред тях са Nokia, Samsung, Cisco, Mavenir, Juniper Networks, Altiostar, Dell Technologies, Hewlett Packard Enterprise и Lenovo и др.

"Нито една компания не може да осигури всичко сама, така че тези партньорства са наистина ценни за нас и ни позволяват да мащабираме бизнеса си много по-бързо", обясняват от IBM.

През третото тримесечие облачните приходи на IBM са нараснали с 19% и достигат до 6 млрд. долара - близо една трета от общите приходи на компанията, които са на обща стойност 17,6 млрд. долара.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X