Операторски Технологии

Ericsson наследява Huawei в мрежите на BT в големите британски градове

Иван Гайдаров

След като British Telecom (BT) беше принуден законoво да намери алтернативи на технологиите на Huawei в мобилната си мрежа, компанията реши да замени голяма част от тях с такива на Nokia. Сега обаче от телекомът решават да се доверят на третия основен играч на терена на 5G - Ericsson - чиито технологии ще залегнат в основата на 5G RAN мрежата на телекомуникационния оператор в големите градове на Обединеното кралство.

"BT има ясна идея как иска да реализира своите 5G амбиции в Обединеното кралство и ние сме щастливи да бъдем техен партньор в осъществяването на им," коментира изпълнителният директор на Ericsson Бьоре Екхолм, и добавя: "След като вече бяхме избрани за партньор в 5G Core, имаме удоволствието да укрепим още повече партньорството си с BT. Това ще осигури висока производителност и 5G възможности на клиентите на телекома в големите градове на Обединеното кралство."

Според Кестър Ман от CCS Insight това е поредната важна победа за доставчика, тъй като отново успява да заеме пространство, освободено от доскорошния лидер в сектора - Huawei. Това обаче повдига и въпроси относно зависимостта на индустриите от все по-ограничен кръг доставчици, а изборът е важен за състоянието на цялата екосистема - наличието на множество доставчици може да стимулира иновациите и да помогне за намаляване на разходите за бизнеса.

Точното разделение на наследството на Huawei в инфраструктурата на BT, поделено между Ericsson и Nokia, остава неясно. Според Ericsson те в крайна сметка ще управляват около половината от общия 5G трафик на BT, но има и информации, че конкурентите от Nokia вече са си осигурили 63% от работата по изграждането на новата мрежова инфраструктура на BT.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X