Операторски Технологии

Колко ще струва на Великобритания премахването на Huawei от 5G мрежите?

Иван Гайдаров

Икономиката на Обединеното кралство ще претърпи загуби в рамките на 18,2 милиарда британски лири заради премахването на оборудването на Huawei от 5G мрежите си до 2027 г., като ходът вероятно ще доведе и до допълнителни закъснения при внедряването, установява доклад, поръчан от доставчика.

Маркетинговата компания Assembly публикува доклад, в който се изследват последиците от плана на правителството на Обединеното кралство за забрана на използването на оборудване Huawei и изискването операторите да премахнат съществуващите технологии на китайския доставчик от своите мрежи до 2027 г.

По-рано правителството на Обединеното кралство заяви, че очаква закъснения до 3 години при внедряването на 5G в резултат на това решение, което беше предизвикано от американските ограничения срещу доставчика.

Според доклада премахването на оборудването на Huawei преди 2027 г. ще "доведе до допълнителни закъснения при внедряването и по-високи разходи както за британската икономика, така и за операторите".

През последните 12 месеца британските оператори постигнаха значителен напредък при внедряването на 5G, поставяйки страната в силна позиция да се възползва от бъдещите икономически ползи, добавят от маркетинговата компания, акцентирайки, че въпреки това новите мерки ще забавят процеса в бъдеще, което ще повлияе на "глобалната конкурентоспособност и свързаните с това икономически ползи от това да бъдеш лидер в 5G."
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X